Znaleziska złomowe
|
Autor |
Wiadomość |
Wiktor2002ZPL
Nowy
Liczba postów: 54
Imię: Wiktor
Pojazd: Inny
|
RE: Znaleziska złomowe
(24-03-2022 00:30:19)Dawid22 napisał(a): idąc tym tropem to można jeszcze powiedzieć że plastik też jest szkodliwy, najlepsze szkło i metal (stal)
Bo też jest - do niedawna uważano, że plastik nie reaguje. Ostatnie badania pokazały jednak, że w butelkach plastikowych (z wodą) w owej wodzie wykrywane są cząsteczki plastiku. Ja zresztą czuję bardzo dużą różnicę w smaku wody ze szklanej butelki oraz plastikowej. O różnicach między konkretnymi, plastikowymi, różnych producentów nie wspominam
Co do sztućców, to nawet one mogą wpływać na nasze zdrowie - poczytaj o srebrze koloidalnym.
Szkodliwość aluminium jest z kolei bezsprzeczna, mam jedynie wątpliwości co do tego, czy może ono reagować z wodą - przy wysokich temperaturach wiem, że się to zdarza, jednak reakcja zachodzi najsilniej z alkalicznymi związkami.
Jeśli kogoś to nie przekonuje, wystarczy poszukać - udowodniono wpływ na rozwój nowotworów piersi (stosowanie dezodorantów z aluminium - po tych badaniach na zachodzie wybuchła afera), związek między wcześniej wspomnianym Alzheimerem itd. Metal ten jest po prostu groźny dla zdrowia, i ja dlatego też poważnie zastanowiłbym się nad używaniem tego czajnika - metal ten odkłada się w organizmie i jest wydalany w bardzo niewielkim stopniu.
Czajnik natomiast śmiało może robić za ozdobę
Przepraszam za takie odejście od tematu, natomiast w pełni zgadzam się z Bob_Harley - nie warto ryzykować zdrowia z powodu sentymentu do czajnika. Myślę też, że może ktoś poszpera i sam przekona się, że tak z pozoru błaha sprawa jak "ogórki kiszone w folii aluminiowej" również może na nie wpłynąć.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-03-2022 21:20:10 przez Wiktor2002ZPL.)
|
|
24-03-2022 21:17:11 |
|
1 osoba postawiła piwo Wiktor2002ZPL za ten post:1 osoba postawiła piwo Wiktor2002ZPL za ten post.
Debesta (03-25-2022)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 13 gości
|
|