Renowacja Komara z 1984 r. krok po kroku
|
Autor |
Wiadomość |
Nestor
Nowy
Liczba postów: 9
Imię: Nestor
Pojazd: Romet 100
|
RE: Renowacja Komara z 1984 r. krok po kroku
Dobra. Dzisiaj udało mi się wyczyścić bak. Wykorzystałem do tego jakiś odrdzewiacz na bazie kwasu fosforowego i nakrętki. Zeszło masę syfu. Najpierw przed wlaniem płynu i wrzuceniu nakrętek wytrzepałem całe kawałki rdzy, a później po płukaniu płynął rdzawy szlam. Na koniec przepłukałem to benzyną. Za pierwszym razem wyleciało jeszcze trochę rdzy, a za drugim płukaniem już było ok. Przepłukam raz jeszcze przed odpaleniem i chyba zamontuję na początek filtr paliwa, żeby w razie czego wyłapał resztę syfu.
Spuściłem olej ze skrzyni i byłem zdziwiony, że to nie był totalny syf jakiego się spodziewałem, ale olej i to w miarę czysty. Problemem jest plastikowy korek do wlewu, który jest obrobiony i niestety nie mogę go odkręcić. Musze go w poniedziałek naciąć i odkręcić. Mam tylko nadzieję, że będzie taki w sklepie.
Niestety nie udało mi się ściągnąć magneto, bo nie mam ściągacza, a sposoby jakie widziałem na YT nie zadziałały.
Były plany na więcej, ale jak widać nie udało się.
A tu kilka zdjęć spod pokrywy. Czym można nasmarować te wszystkie elementy i połączenia dźwigni, żeby ruda się nie chwytała, bo jak widać już się pokazała.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-09-2021 20:20:39 przez Nestor.)
|
|
25-09-2021 20:10:14 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Renowacja Komara z 1984 r. krok po kroku - Nestor - 25-09-2021 20:10:14
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|