Renowacja Komara z 1984 r. krok po kroku
|
Autor |
Wiadomość |
Norweski Zomowiec
Mechanik
![*](http://www.chlopcyrometowcy.pl/images/mechanik.png)
Liczba postów: 1,830
Imię: Marcin
Pojazd: Inny
|
RE: Renowacja Komara z 1984 r. krok po kroku
Co do odpalenia silnika - czy wtrysnąć mu trochę oleju w cylinder? Czy wcześniej w ogóle zdjąć pokrywę i zobaczyć w jakim stanie jest cylinder, ewentualnie czy rozebrać cały silniczek i popatrzeć co i jak wygląda? Co sugerujecie?
Zdejmij pokrywę z magneta oraz kręć magneto - sprawdź, czy w ogóle wał się obraca. Jeżeli tak, to odkręć głowice i sprawdź wizualnie w jakim stanie jest gładź cylindra
Rozebrać go całego, czy na skręconym to robić?
Oczywiście nie rozbierać! Karoserie wyczyść go jakimś szamponem do mycia samochodów, a aluminium (silnik) np. ropą, aby zmyć brud
1. Jaka świeca do tego silnika?
Nie wiem czy to teraz jest takie istotne.. w ogóle aby sprawna
2. Jaki olej do skrzyni?
Nie wiem, czy płukać silnik lub nie, ale zrób tak:
-zlej wszystko
-wlej czystego lux 10 (obojętnie jakiego)
-uruchom silnik
-pojedz 2km
-zlej wszystko
-wlej świeży olej lux 10
3. Jaki olej do paliwa i w jakim stosunku mieszać z paliwem?
na 1L paliwa wlej 30ml i cacy
4. Jak i czym przepłukać bak, żeby nie było w nim syfu? Obecnie jest tam stare paliwo (25 lat Big Grin)wsyp do środka zbite szkło z nakrętkami i z tym starym paliwem mieszaj 30 min
5. Jak wyczyścić gaźnik? Ostatnio słyszałem od jednego gościa co zbiera stare okazy motoryzacji, że można go wygotować w occie i że to go super wyczyści. Robił tak ktoś z Was??Wystarczy wyczyścić nawet tą starą benzyną, co masz w środku i pędzelek
6. Jaki model kondensatora, bo z tego co pamiętam był z nim problem.
pomyśl nad cdi
Skoro nie malowanie, to co polecacie, żeby skutecznie zabezpieczyć lakier przed postępowaniem korozji?sam swoją wsk w oryginalnym lakierze opryskuje smarem silikonowym w spray co jakiś czas. Wydaje mi się najlepszy patent
Może być ten Orlen Lux 10 API SA SEA 30?moze być
|
|
11-09-2021 16:11:44 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Renowacja Komara z 1984 r. krok po kroku - Norweski Zomowiec - 11-09-2021 16:11:44
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|