Witajcie, w połowie lipca padła z mojej strony decyzja, że po 20tu latach od posiadania ostatniego Rometa ( MZty nie liczę) czas jest zakupić coś do zabawy w mechanikę.
Przeszukiwałem fora, oraz grupy w poszukiwaniu godnego kompletnego kandydata z papierami. Niestety w dzisiejszych czasach znalezienie egzemplarza kompletnego, z papierami w mojej okolicy do ceny 2tys graniczy z cudem.
Znalazłem ogłoszenie od osoby która motorowery sprzedaje sprowadzone legalnie z Węgier. Tak natrafiłem tam na niego.
Kadet 780W, czyli wersja eksportowa. Trochę zmęczony życiem, na błotnikach nalot razy, na felgach również, ale był kompletny więc postanowiłem zawalczyć i tak trafił do mnie ?.
Wyczyściłem i poprawiłem każdy styk elektryczny ( w tym stacyjki i przełącznik świateł)
Wymieniłem sprzęgło, uszczelke pod głowica, wyczyściłem automat biegów, wymieniłem zębatkę, wianki w kołach , wyczysczony i odpowiednio wyregulowany iskrownik, czyszczenie i uszczelnienie kranika , czyszczenie zbiornika paliwa w środku, wymiana wszystkich linek , czyszczenie i przesmarowanie licznika/ślimaka, wypolerowanie lakieru oraz chromów na błotnikach i felgach, wyczyszczenie i przesmarowanie łańcucha, odmalowanie tylnego wahacza, wymiana szczęk hamulcowych , zregenerowanie i czyszczenie tylnych "amorków",zainstalowanie nowego gaźnika i nowy Olej do skrzyni (Lux10) .
Tak oto po nakładzie gotówki i prac, Kadet odżył, ma przegląd, jest zarejestrowany na białe blachy i można jeździć ?.
Uratowany przed marnym losem . Silnik z oryginalnym tłokiem, nominałem na oryginalnych pierścieniach, a mimo to z moimi 100kg wagi daje rade rozpędzić się do okolo 40km/h na prostej
Zdjęcie zrobione w trakcie prac końcowych, niebawem wrzucę jakąś dokładniejsza sesję. Lakier oryginał
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-08-2021 08:41:12 przez Bartoszek00.)
18-08-2021 08:40:33
1 osoba postawiła piwo Bartoszek00 za ten post:1 osoba postawiła piwo Bartoszek00 za ten post. bacablue (08-19-2021)
Forum by Tomasso94 2010 - 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.