Moje pytania dotyczące Ogara 200
|
Autor |
Wiadomość |
Debesta
Człowiek Sztos

Liczba postów: 1,517
Imię: Lechu
Pojazd: Romet 2375
|
RE: Moje pytania dotyczące Ogara 200
No właśnie spejs, nikt Cie ze zdetronizowal, ani zdegradowal z zajęcia forumowego dostawcy pizzy.
Wiem żeś mlody, dopiero sie uczysz, chcesz chlonac swiat mechaniki i w sumie dobrze ze zaczynasz od starego, komustycznego szajsu, niz nowych, bardziej nowoczesnych motorowerów. Ale Romet i to ogar z silnikiem jafki jak to się mówi, to żadna wyczynowka. Owszem da sie ją z niego zrobic, dużym nakładem i gruncie rzeczy bez sensu. Pytasz sie kiedy zużyją sie tarcze sprzegla? Wtedy się zużyją jak będą zużyte. Kiedy trzeba wymienić pierścienie? Moze rozebrać i po mierzyć czy jeszcze sa dobre? 
Dobrze ze zadajesz pytania, sie uczysz, ale dużo rzeczy w tych gratach jest na logikę i nawet w fabryce jednego dnia im cos wyszlo lepiej, a drugiego gorzej.
Ściągnij sobie service manual jakiegoś wyczynowego motocykla, np rmz 450, czy innego kateema, tam masz opisane czasy wymiany poszczególnych podzespołów. Wymiana oleju przedniego zawieszenia po 6 motogodzinach? Kto takie rzeczy robi, jaki normalny, przeciętny użytkownik takiego motocykla. Te czas otóż sa podane dla zawodników, którzy wykorzystują niemal sto procent mocy i potencjalu motocykla i jego fura ma byc idealna na każdy wyścig, zeby mogl sie scigac o pudlo z innymi najlepszymi w tej klasie.
Normalny, zwykly, przeciętny szary człowiek zmienia olej w zawieszeniu gdy uszczelniacze puszcza, gdy zawias juz troche za miękki sie zrobi, lub po prostu gdy cos bedzie zle działać. Tak samo z tymi naszymi gruzami, w których naped się zmienia aż łańcuch sam zacznie spada i przeskakiwać na zebatce.
"Ludzie, nie wierzcie w to że Ja jestem. Może i jestem, nie powiem że nie"
|
|
15-05-2021 01:31:19 |
|
1 osoba postawiła piwo Debesta za ten post:1 osoba postawiła piwo Debesta za ten post.
Motorowerzystka (05-15-2021)
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Moje pytania dotyczące Ogara 200 - Debesta - 15-05-2021 01:31:19
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|