Komar 232 1967 rok ZZR - mój kolejny Robak
|
Autor |
Wiadomość |
joozek
senior
Liczba postów: 2,410
Imię: Józek
Pojazd: Inny
|
RE: Komar 232 1967 rok ZZR - mój kolejny Robak
Robaczek odstawiony w kąt, trochę już przyjął kurzu ![Dodgy Dodgy](images/smilies/dodgy.gif)
Trochę go odkurzyłem, ale co najważniejsze, ruszyła sprawa kół.
Piasty z pokrywami, zostały wyszkiełkowane, wypolerowane i pochromowane.
Szprychy, z mosiężnymi nyplami, kupiłem u Bartnika i wypolerowałem. Najpierw próbowałem reanimować oryginały, jednak porzuciłem ten pomysł i kupiłem nowe. Miodzio ![Tongue Tongue](images/smilies/tongue.gif)
Za to obręcze mam oryginalne ![Cool Cool](images/smilies/cool.gif) w oryginalnym chromie, jak nówki. Tylko tylna, w miejscu spawania, od wewnątrz, miała nalot rdzy. Wyczyściłem i zabezpieczyłem miejsca.
Teraz osprzęt. Szczęki wyselekcjonowane ze starych zapasów. Nówki pod niskie rozpieraki. Oczywiście nowe ocynki i nowe chromy.
Pozostałe części z zachowaniem oryginalności. Z zabezpieczeń zębatki brakuje mi tylko jednej, ale mam współczesne zamienniki. Jeszcze nie wiem które zastosuję. To samo ze śrubami M7; oryginały czy zamienniki. Zębatka pod takie zabezpieczenia nowa, współczesna. Szpanery (naciągi) - oryginały.
No i na koniec gumki. Do tego rocznika, jedynie słuszne DEGUM z 1969 roku. Oczywiście używane i odnowione moją metodą. Do jeżdżenia oczywiście się nie nadają, ale do przepychania i wyglądania - SUPER
Do środka oryginalne fartuchy pod dętki i dętki .... IFA ![hmm hmm](images/coo.gif)
To fakt, oryginalne nie są, ale to w końcu część eksploatacyjna, i w obecnych czasach najsłuszniejszy wybór. Potrzymają powietrze przez następne 50 lat, no i trafiłem na promocję cenowa, ok 18 zł za sztukę ![Rolleyes Rolleyes](images/smilies/rolleyes.gif)
W celu dopieszczenia detali - oryginalne nakrętki i kapturki dętek. Wszystko z epoki i dopasowanym kolorze do całości Robaka.
Myślę, że już się domyślacie, dlaczego naklejki z krawatem i resztę detali dobieram w kolorze złotym. To wszystko było przemyślane i dobrane przed rozpoczęciem projektu.
Koła zostały już zaplecione, ale niestety nie złożone - znów pewnie zejdzie
cdn ...
Denerwować się, to tracić własne zdrowie z powodu cudzej głupoty
|
|
13-05-2021 11:11:28 |
|
2 użytkowników postawiło piwo joozek za ten post:2 użytkowników postawiło piwo joozek za ten post.
klodian2002 (05-13-2021), Szatek (05-13-2021)
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Komar 232 1967 rok ZZR - mój kolejny Robak - joozek - 13-05-2021 11:11:28
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|