Romet 100 - kolejny Robak
|
Autor |
Wiadomość |
joozek
senior
Liczba postów: 2,410
Imię: Józek
Pojazd: Inny
|
RE: Romet 100 - kolejny Robak
Zaslepki zastosowano na poczatku lat 80. Zauwaylem je na pierwszych modelach Kadeta 780, no i Romecie 100.
No i podziałałem.
Najpierw napęd - tu zastosowałem łańcuch 420H. Okazało się, że skoro silnik ma nowe kartery, nowy automat biegów, podstawa, łańcuch okazał się jednak za szeroki i delikatnie obcierał. Już zamówiłem nowy 415H, jak dojdzie od razu wymienię.
Pora na hamulec tylny, a dokładnie metalowe cięgno. Oryginalnego nie było, a z racji krótkiego pedału hamulca, musiałem dorobić nowy. Materiał - oczywiście pręt A2 nierdzewny fi 6. Najpierw gwint - nacięty na tokarce, potem blokada sprężynki napinającej, tez z A2 no i kilka zagięć, tak by idealnie osadzić go miedzy tłumikiem i ramą Na koniec otwór fi 2,4 i zawleczka. W sumie 3 godziny zeszło z przerwą na kawę
Ostatnia sprawa to podłączenie linek. Były robione wg moich wymiarów, więc nie było żadnych problemów. Leżą i działają jak trzeba.
Uprzedzę od razu pytania. Wszystkie elementy świecące się w tym aluminiowe, np. piasty kół, amortyzatory, korpusy i klamki, są chromowane, na podkładzie niklu.
Info z dziś - zamówiłem siedzenie z pokrowcem wytłaczanym i napisem ROMET.
Denerwować się, to tracić własne zdrowie z powodu cudzej głupoty
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-04-2021 12:08:35 przez joozek.)
|
|
16-04-2021 11:30:40 |
|
2 użytkowników postawiło piwo joozek za ten post:2 użytkowników postawiło piwo joozek za ten post.
Szatek (04-16-2021), wiczi (04-18-2021)
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Romet 100 - kolejny Robak - joozek - 16-04-2021 11:30:40
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości
|
|