Ogar 200 by Stachu
|
Autor |
Wiadomość |
Stachu_
Nowy

Liczba postów: 53
Imię: Stachu
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Ogar 200 by Stachu
(03-04-2021 11:54:02)Bob_Harley napisał(a): Tłok to chyba Berta bym wziął, a rozmiar to już zależnie od tego jaki szlif na cylindrze. Ja na przykład biorę nowy cylinder 38mm i tłok 38mm. Ale czy mozna we własnym zakresie zmierzyć jaki tłok dobrać to nie wiem. Pewnie potrzeba jakiejś średnicówki albo coś w tym guście.
Pytanie tylko jakie jest pasowanie tłoka. Jeśli cylinder będzie miał 40mm to kupić tłok 39,25 ? Na bank jest tu jakiś fachowiec i wie co zrobić
Zdjęcia rozłożonego silnika i posegregowanych części:
https://photos.app.goo.gl/ZCEqnwoJTvjphLMC6
(03-04-2021 13:22:26)Debesta napisał(a): Jak pod palcem wyczujesz spory prog no to szlif rob od razu, jak jest bardzo delikatny, moze kilkukrotne honowanie wygladzi.
Co do blokujacego sie kopniaka to jest norma w tych padakach. Wow ale rym.
Tu z pomoca rowniez przychodzi jackmotors, maja takie tryby starteta z jednym 'odgietym' zebwm i powiem szczerze, ze na sto kopniec, to moze ze dwa razy sie zblokowal, ale tak lajtowo, ze nie trzeba bylo cofac silnika. Tylko pamietam ze chyba bolec od blokady w tym trybie trzeba skrocic, bo sie w karter nie zmiesci. Zreszta, kupisz to porownasz ze starym i zlozysz na sucho czy wszystko gra.
A jak z tym lozyskiem w deklu, udalo sie?
Akurat post pisałem jak odpowiadałeś
Jak mógłbym prosić o większą łopatologię to będę wdzięczny haha
Za przeproszeniem, gdzie mam paluch wkładać żeby wyczuć próg o którym mowa
Sprawdziłem czym jest honowanie i z tego co zrozumiałem, a nie jestem mechanikiem, polega to na wygładzeniu powierzchni cylindra poprzez skrawanie. U mnie cylinder jest w środku gładziutki jak pupa bobasa więc nie wiem czy jest to potrzebne. Jak się mylę to bijcie i poprawiajcie bo ja się naprawdę na tym nie znam.
Zobaczę jak te startery wyglądają na jackmotors, dzięki za info
Z łożyskiem w pokrywie po staremu że tak powiem. Ciągle w niej jest  Nie chciałem łazić do majstra po 20 razy więc najpierw rozłożyłem silnik w celu sprawdzenia czy nie będę miał innych problemów. Zaraz lecę popatrzeć jak się ma całość i pójdę z większą gromadką części jeśli zajdzie taka potrzeba.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-04-2021 14:12:31 przez Stachu_.)
|
|
03-04-2021 13:33:14 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Ogar 200 by Stachu - Stachu_ - 03-04-2021 13:33:14
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|