Ogar 200 by Stachu
|
Autor |
Wiadomość |
Stachu_
Nowy

Liczba postów: 53
Imię: Stachu
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Ogar 200 by Stachu
(25-03-2021 14:55:59)wazniak96 napisał(a): Trzymam kciuki za udany remont
Parę pytań bo w sumie też przydałoby się ogarnąć u mnie tylne amorki.
1. Jak ogarnąłeś pozbycie się starych tulejek w główkach amorków? U mnie guma to już totalny kamień wiec zamierzam wymienić komplet, a nie chciałbym też przy tym uszkodzić główek.
2. Gdzie dostałeś te gumowe odboje do amorków? U mnie podobnie jak z tulejkami... kamień.
Co do twoich pytań:
1. W oryginale sama rączka była gumowa, która nachodziła na rolgaz. https://lantis.pl/towar.3319.tuleja.meta...komar.html
2. Raczej luz na wiankach. Zmień na łożyska. Jest poradnik na forum.
3. Zależy od lakiernika, u mnie jeden zawołał 1000, drugi 500. Mi akurat zależało aby pokryć lakierem samochodowym więc się zdecydowałem (przy malowaniu pistoletem dużo jest zabawy przy małych elementach i ramie, do tego dużo farby idzie w powietrze). Taniej wyjdzie pewnie malowanie proszkowe ale tutaj nie orientuję się w cenach. Przed proszkowym trzeba też elementy wypiaskować.
4. Twoja preferencja. Mi się akurat podoba pomarańcz jak masz w oryginale
Jeszcze jedna rzecz, którą wyłapałem. Twój bagażnik wygląda na dziwnie skrzywiony. Porównaj sobie ze zdjęciami oryginału w necie.
Nie polecam też sklepu gmoto. Dużo części od nich przychodziło mi kiepskiej jakości i musiałem przerabiać aby pasowały mi do komarka. Teraz kupuję z Jackmotors i jak na razie jestem zadowolony. Skuterdebica też ponoć jest spoko. Do tego znalazłem tam tulejki mocowania baku, których praktycznie nigdzie indziej wyczaić nie mogłem.
1.1 stary nóż rozgrzany do czerwności  Wkładasz do tulejki naciskasz na krawędź i wkońcu przetopisz. Grzebiesz kombinerkami, jakimś punktakiem i wyciągniesz. Dużo zabawy ale i tak poprzednie tulejki były do kosza więc nie żal mi było je tak dewastować. Z tego co wiem to w główkach nie jest guma tylko zwykłe pcv/teflon/poliamid.
2.2 W skelpie typu "gumy24" są takie tulejki o podobnych wymiarach za 5 ziko więc kupie i się zobaczy. 10 złoty to nie majątek.
Gumowe odboje
Tuleje z poliamidu albo ci ktoś wytoczy albo kupujesz Takie cudo i bawisz się w polerowanie bo to jednak 0.25mm różnicy w środku i 1mm z zewnątrz
Wymiary dla ogara to:
średnica zewnętrzna - 19mm
wewnętrzna - 10,25mm
wysokość - 38 mm
Łożyska do przednich kół czekają w koszyku
zapewne zdecyduję się na lakier proszkowy bo jest bardzo trwały i tak jak mówisz tańszy ale to się jeszcze zobaczy
Mi ta pomarańczka tak średnio siada, zobaczymy, dzięki za opinię
Tak bagażnik jest krzywy ale jak wybiorę się z ramą na poprawki do "spawalniczego szpitala" to mi to zapewne odegną. Sokole oko
Ja z gmoto zamawiam raczej rzeczy które nie powinny być "złej jakości". Wątpie że da się wyprodukować słabą gumę podnóżka... pewnie się da ale mają spoko opinine więc zaryzykuje. Najwyżej im odeśle
|
|
25-03-2021 15:42:55 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Ogar 200 by Stachu - Stachu_ - 25-03-2021 15:42:55
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|