Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Romet Albatros by dzikidzejkob
|
Autor |
Wiadomość |
dzikidzejkob
Nowy

Liczba postów: 7
Imię: Jakub
Pojazd: Inny
|
Romet Albatros by dzikidzejkob
Witajcie,
Tak jak napisałem w Powitalni sprowadza mnie tu mój plan renowacji roweru Romet Albatros.
Rower został zakupiony w młodości przez mojego tatę i od tego czasu jest w rodzinie. Ostatnie 30 lat praktycznie stoi w garażu, 20 lat temu miał robioną szybką renowację w celu uruchomienia go. Jednak po krótkim czasie znowu trafił do garażu i nie był użytkowany.
Postanowiłem się nim zająć. Stan nie wydaje się tragiczny, rama bez rdzy (była malowana), kaseta działa, brak większych luzów, piszczenie z główki ramy. Stan jak najbardziej do ciekawej odbudowy.
Mój plan zakłada:
- piaskowanie i malowanie ramy oraz widelca.
- wymiana kół na nowe z "epoki", nowe opony
- montaż nowych przerzutek (prawdopodobnie Shimano 600)
- nowe linki i pancerze, klocki
- nowa korba z dwoma blatami
- polerowanie elementów m.in. klamki, szczęki, sztyca, kierownica
- nowa owijka
- na koniec emblematy, koszyki itp.
Nawiązując do powyższych planów mam pytanie odnośnie 3.pierwszych pozycji:
Ad.1 czy warto lakierować proszkowo, a następnie samemu lakierować kolor (oczywiście na oryginalny, była to ciemna zieleń)
Ad.2 na olx znalazłem koła np. Mavic z lat '70/80 z pasującym rozstawem czyli 98/126mm, jest to dobre rozwiązanie czy polecane jest inne?
Ad.3 Shimano 600 to dobry wybór? Na aukcjach jest wiele ofert w bardzo przystępnych cenach.
Czy w Wrocławiu jest ktoś (lub serwis) który pomógł by, doradził, ale i również przeprowadził serwis?
Jeśli w tym co napisałem jest według Was błąd proszę pisać ponieważ temat cały czas zgłębiam i przygotowuje się do jego realizacji.
|
|
03-03-2021 00:03:33 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
Romet Albatros by dzikidzejkob - dzikidzejkob - 03-03-2021 00:03:33
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|