Co dziś kupiliście?
|
Autor |
Wiadomość |
seler1500
Kątówka robi bzzz
Liczba postów: 1,968
Imię: seler
Pojazd: Inny
|
RE: Co dziś kupiliście?
Uszkodzone połączenie rdzeń-organiczna podstawa gpu (pękające kulki, bolączka kart z wadliwym lutowiem rdzeń-podstawka bga). Lut między rdzeniem a podstawką bga jest dość nietypowy i mięknie już w 150-160 stopniach - stąd chwilowa poprawa, lut mięknie, kontakt pękniętych kulek się poprawia i karta może podziałać godzinę, dzień, miesiąc, góra pół roku i znowu padnie, ale tym razem już na amen ![Smile Smile](images/smilies/smile.gif) No chyba że masz ekstremalnego farta i to ten przypadek "1 na 1000000" - wtedy jakis czas podziała, ale osobiście nigdy się z tym nie spotkałem, zazwyczaj pada po kilku miesiącach - stąd wysyp kart po piekarniku z gwarancją rozruchową maks miesiąc na allegro/olx. Są jeszcze ekstremalne opcje - ostrożne zdejmowanie kleju rdzeń-podstawka bga, podlewanie rdzenia topnikiem, wygrzewanie z lekkim dociskiem i ponowne klejenie. Mało komu opłaca się taka żmudna robota, bo ryzyko uszkodzenia rdzenia - co za tym idzie - zmarnowania sporych ilości czasu na kombinowanie ze zdejmowaniem gpu, zdejmowaniem kleju, wygrzewaniem, ponownym lutowaniem... szkoda zachodu.
A różne płyty różnie reagują na takie uszkodzenia (o dziwo, mimo że PCIe to standard) - sam się o tym przekonałem niedawno jak bawiłem się starymi, uszkodzonymi kartami z serii 8600 i 8800 - na jednej płycie ruszały, na jednej martwe. Czemu? Dobre pytanie, nie na mój poziom wiedzy ![Big Grin Big Grin](images/smilies/biggrin.gif)
Przykład pęknięcia połączenia:
![Powiększ](https://expressit.pl/wp-content/uploads/2010/08/zimne-luty-inspekcja.jpg)
Źródło: https://expressit.pl/porady-komputerowe/...y-pod-gpu/
A tak dla skali, coby było widać wielkość tych "kulek" między podstawką BGA a płytą główną (na rdzeniu są jeszcze mniejsze) - Radeon IGP 216-0674026 i APU Intela - i5-5257U.
Serwis ACO pod wezwaniem świętego nikasilu
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-11-2020 19:06:20 przez seler1500.)
|
|
21-11-2020 16:35:04 |
|
1 osoba postawiła piwo seler1500 za ten post:1 osoba postawiła piwo seler1500 za ten post.
klodian2002 (11-21-2020)
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Co dziś kupiliście? - seler1500 - 21-11-2020 16:35:04
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości
|
|