Ocena wątku:
- 1 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Pierwsze Wigry 3
|
Autor |
Wiadomość |
WD40
Początkujący Rometowiec
![*](http://www.chlopcyrometowcy.pl/images/nowy.png)
Liczba postów: 105
Imię: --
Pojazd: Inny Romet
|
RE: Pierwsze Wigry 3
(18-09-2020 21:35:17)MAT_ZAJ napisał(a): Dzień pierwszy prac przy Wigrusie.
(Podzielę dzisiejszy wpis na kilka postów, bo do jednego mogę dodać maksimum 5 zdjęć.)
Rower z samego rana poddałem procesowi dość dokładnego umycia, by lepiej określić jego faktyczny stan. Z daleka wszystko wygląda przyzwoicie, ale im dalej w las.. Tym rzeczy do zrobienia ukazuje się więcej..
Stan lakierniczy ramy nie powala, lakier w wielu miejscach jest totalnie wyblaknięty, jest pełno zadrapań, odprysków, w których rozwinęła się przez lata postoju pod chmurką korozja (wiadomo, że jest to powierzchowne, nie zagrażające dla konstrukcji ramy). Poniżej kilka zdjęć ramy i widelca:
Pod naklejką WIGRY 3 - z której swoją drogą niewiele zostało, wyblakły z niej kolory prawie całkowicie - rozwinęło się parę purchli rdzy. Niestety tą naklejkę raczej zdecyduję się zerwać, by ratować lakier pod nią i zastąpić ją nową czytelną repliką (http://motonaklejki.pl/naklejki/3/0/63/)
Elementy aluminiowe/chromowane - korozja powierzchowna, kilka poważniejszych wżerów - ktoś poleci jakiś sprawdzony sposób na odnowę tego typu powierzchni? Drobne papiery wodne i pasta typu aluchrom mogą pomóc?
Widzę że praca pięknie postępuje! ![best best](images/smi1.png)
Naklejkę możesz nawet kupić jak chcesz się pozbyć tej "obdartej", wszystko dotyczące tego roweru tak naprawdę zależy tylko od ciebie,
#3 Niestety na tym się nie znam się za bardzo ale myślę że najpierw przejedź po tym sczotką drucianą (żeby pozbyć się rdzy), potem leci polerowanie pastą typu aluchrom i na koniec "polerowanie" (bardziej porządne [i dokładne!] wycieranie koła) ścierką powinno coś dać.
Pozdrawiam!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-09-2020 21:49:39 przez WD40.)
|
|
18-09-2020 21:48:36 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Pierwsze Wigry 3 - WD40 - 18-09-2020 21:48:36
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
|
|