Motorower dla 14-latka?
|
Autor |
Wiadomość |
Wiktor2002ZPL
Nowy
Liczba postów: 54
Imię: Wiktor
Pojazd: Inny
|
RE: Motorower dla 14-latka?
Ja się w pełni zgadzam z motorowerzystką - chińczyki są coraz lepsze, to już nie lata 2005 gdy to importowano wszystko jak leci. Zresztą - jeśli coś NOWE kosztowało wtedy 2 tyś to pomyśl ile kosztowała produkcja, skoro jeszcze trzeba całość przetransportować, opłacić i zarobić.
Z 50cc chińskich zdecydowanie najlepiej (z tego co się orientuję) wypada 139fmb - przyjemny dźwięk dla ucha, bezawaryjna praca (pod warunkiem dobrego dotarcia i REGULARNYCH zmian oleju [!]), niewielkie spalanie, w miarę dobre osiągi - oczywiście po odblokowaniu. Jeśli chciałbyś bawić się w tuning to również jest tutaj sporo opcji - od gaźników, po 72cc.
Jeśli Cię to przekona to możesz śmiało rozglądać się np. za Bartonem Fighterem 50 (miałem nowego, wersję Eco - naprawdę przyjemnie się tym jeździło, był wygodny, spory, fajnie się prezentował), Routerem WS 50 (kopia Bartona, jednak Barton jest delikatnie większy wizualnie - nie mierzyłem wymiarowo, ale raczej również, silnikowo i osprzętowo to samo). Te dwa to dość popularne modele, części jest do nich wiele. Jeśli obawiasz się jakości chińskich części - pragnę przypomnieć, że niektóre markowe motocykle mają dokładnie te same, z tą różnicą, że nabijają więcej kasy. A nawet jeśli miałyby się psuć co 5000 km - i tak są to grosze. Porównaj choćby komplet cylinder+głowica+tłok (139FMB - ok 200zł), z cylindrem do CBR 50 (zamiennik ok. 500zł). Oczywiście, to zupełnie inna półka, ale nieźle obrazuje rzeczywistość.
Z motorowerów innych niż chińskie - będzie Ci ciężko znaleźć coś dobrego, choć zdarzają się perełki - najlepiej po prostu szukaj na bieżąco, jeśli sprzęt będzie wydawać się dobry, mieć dobre opinie - to obejrzyj i ewentualnie kup. Przy czym licz się z tym, że to są relatywnie droższe sprzęty i o ile chińczyka kupisz w tej cenie we w miarę stanie, tak tutaj wiele egzemplarzy będzie zwyczajnie zmęczonych życiem.
Ostateczną decyzję pozostawiam Tobie, mam nadzieję, że pomogłem
|
|
01-09-2020 16:15:04 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Motorower dla 14-latka? - Wiktor2002ZPL - 01-09-2020 16:15:04
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości
|
|