Temat ten bezpośrednio "wyrósł" z wątku:
Romet Ogar 205/ 50-TS-3, w którym chciałem przebudować pospolitego
Ogara na styl Rometa
50-TS-1. Ale ponieważ równolegle rozpocząłem budowę
repliki prototypu 50-TS-1 - zamierzam popuścić wodze fantazji i jak w tytule - "poprawić" stylistycznie
Komara Sporta na wzór włoskich motorowerów sportowych.
Generalnie miałem już sporo napisane, ale skasowałem sobie post, toteż w skrócie:
W temacie
Komar Sport i przyjaciele zamieściłem link do galerii z motorowerami, którymi zamierzam się inspirować, ale Włosi zrobili tego duuuużo więcej - w końcu znają się jak nikt na sportowych motocyklach i nie dotknął ich komunizm - wolny rynek sprawił że producentów i modeli naprawdę ciężko dziś zliczyć, a mówię tylko o latach 60. i 70.
I właśnie w tym niepowtarzalnym, włoskim stylu zamierzam przeprowadzić swoją modyfikację: koła 18" (niby cal mniej od
Komara, ale robi robotę), wąskie opony (to akurat znalazłem u nas, choć wybór jest niewielki), kierownica dwuczęściowa, mocowana do lag pod górną półkę zawieszenia, no i
crem de la crem - czyli zbiornik paliwa - z Włoch. Długo, bo kilka tygodni, szukałem czegoś odpowiedniego i znalazłem - za
jedyne 340PLN z wysyłką (prawie że równowartość samego baku) od Malanki, ale stosowany też u innych producentów (nawet u Malaguti

)
Myślę o kanapie od
"Sporta" - zamienniki dzisiaj są łatwo dostępne, najwyżej będzie trzeba ją "przystrzyc", zawieszenie przednie pójdzie od Charta, tak jak to planowałem w
TS-3, reflektor - rozważałem od
jawki ze zmienioną ramką - zależy mi, aby licznik był w lampie, muszę więc tu kombinować, bo włoskie są - ale cholernie drogie...
W zasadzie na większość potrzebnych elementów mam już jakiś pomysł - pozostaje jeden -
jaki zastosować silnik?
Myślałem o
s38 bo stylistycznie by pasował, ale nie mogę się pogodzić z dwoma biegami...
019 jest za brzydki... wobec tego mam takie wymagania:
- 2-suw
- minimum 3 biegi
- dostępne części
- mocny
Rozważałem też
simsonowski, bo można kupić nawet nowy, ale chcę posłuchać Waszych propozycji. Nie boję się modyfikacji mocowań, a nawet ramy. Słucham Państwa

Tyle na dzisiaj, jak tylko dotrze zbiornik to postaram się to jakoś poskładać dla oka. Nie mam zamiaru żałować grosza na ten projekt, także może być ciekawie

Pozdro!