"Jesli masz zamiar rejestrowac na zabytek to silnik też bym zmienił. W motorynkach nie bylo fabrycznie silników 019." ..
Tak wiem, że nie występowały... Jednak jest to zmiana, która była stosowana w tamtych czasach. Wszystko zależy od opinii rzeczoznawcy. Mam dwubiegowca w nieznanym stanie w razie czego
"Pod tą chromowaną nakrętką powinna być jeszcze podkładka (nie widzę czy jest u ciebie bo tyle syfu
) z wąsem który ma wejśćw ten pionowy otwór. Odkręcasz kierownicę, odkręcasz te dwie śruby na klucz 13 które trzymają półkę i po jej zdjęciu masz jeszcze jedną nakrętkę, i przy najlepszym układzie wystarczy ją dokręcić z wyczuciem, jak nie to rozebrać całość i wymienić całe łożyskowanie, o ile gwint sztycy jest dobry, bo ostatnio sam się przekonałem że to nie takie oczywiste."
No syfu jest, a podkładki brak.... ktoś ma taką podkładkę na sprzedaż ? Ewentualnie jakiś link do sklepu to zaraz zamówię bo nie wiem czego szukać.
"Wciśnij palcem czy czymś ten dzyndzel co wychodzi z pokrywy tak żeby wyhaczyć z niego koniec linki a potem wykręcasz ją z kartera." Czyli rozumiem, że to co wychodzi z kartera odchylam tak żeby wyciągnąć koniec linki, a później to wiadomo. U góry przy kierownicy wtedy też już pójdzie..
Na pierwszy ogień będę zamawiać :
Linki - komplet, świece, gumy podnóżków, biegów, kopniaka, lag, no i oponę/dętkę na przód. Powymieniam przewody paliwowe wraz z filtrem bo nie mogę na nie patrzeć. I tak po kolei ..
Plan jest taki żeby to robić systematycznie i po kolei w wersji professional. Kiedyś rozebrałem coś tak na szybko i drugi raz nie zamierzam. Tym bardziej, że odpala, jeździ a ja nawet jak stoi to delektuje się zapachem z rury wydechowej.
W "filtrze" powietrza znalazłem jakąś tkaninę o strukturze mniej więcej gąbki.... to coś tak miało być ?
Najbardziej mnie to sprzęgło "męczy", wg. zapewnień poprzedniego właściciela cały zapłon jest w super stanie włącznie z wałem itp., jednak sprzęgła nie ruszał.
Jaki olej lejecie do sprzęgła? Jakiegoś hipola czy coś bardziej wyszukanego?
Do dodania do benzyny kupiłem Mixol S. Lejecie 1:30 ? W sensie na 3l benzyny 100 ml Mixola ? Choć mało prawdopodobne to zapytam... Czy na 1l benzyny 300ml mixola ?
Za dotychczasowe wskazówki serdecznie dziękuje. Pewnie pytań będę mieć co nie miara w szczególności do zapłonu bo z tym to zawsze bawił się mój śp. Dziadek ... Jednak jestem dobrej myśli bo iskra ma moc
!
Poprzedniej motorynki nie udało się odzyskać..... "Kolega" też stracił coś cennego - sprawa zamknięta.