Motorynka by Blondas
|
Autor |
Wiadomość |
Blondas
Nowy
Liczba postów: 16
Imię: Piotr
Pojazd: Romet Pony
|
Motorynka by Blondas
Witam wszystkich
W wieku około 9 lat rozpocząłem swoja przygodę z motoryzacja PRLu. Najpierw z motorynką - która została niestety skradzioną jak się okazało po 10 latach przez mojego "kolegę", później udało mi się znaleźć Simsona SR-2 z dokumentami - ale nie o nim ten temat.
Obecna motorynkę zakupiłem 2 dni temu, odpala jeździ. Stała 20 lat w piwnicy od czasu do czasu przepalona, 5 lat temu zrobiła parę kółek po osiedlu i czekała na mnie. Poprzedni właściciel miał ją 20lat i wprowadził kilka "udoskonaleń".... Wspawany uchwyt do wózka - mi pasuje łatwiej umieszczam ja w miejscu przechowywania no i córka juz nogami sięga do podnóżek więc niedługo będę za nią biegać amortyzatory od WSKi, no i osłony silnika rodem PRL - tez mi pasuje może dzieciaki nie urwą silnika jak ja kiedyś . Stopka centralna zastąpiona stopka boczną.
Plan jest następujący :
Robić wszystko po kolei etapami - przednie koło w sensie hamulce opony dętki, szkielkowanie itp., później koło tylne (ktoś ma na zbyciu ?) Elektryka i jak mniej więcej całość będzie ogarnięta to rozbiórka piaskowanie i malowanie, rejestracja na zabytek (brak dokumentacji).
W dniu dzisiejszym przy użyciu środków jak na jednym ze zdjęć odgruzowałem Motorynkę - jest lepiej niż myślałem !
W związku z tym, że obsługi tego sprzętu uczył mnie sw. Pamięci dziadek, a było to ćwierć wieku temu zapomniałem kilku rzeczy - mam nadzieję że pomożecie !
- jaka świeca i jakiej firmy. Wychodzę z założenia że kupuje te najlepsze.
- czy do rozebrania sprzęgła potrzebuje blokady i jakie tarczki są w silniku 019 - 3, biegowym ?
- mam namieszane z dźwignia hamulca - gdzie i jak sprezyna powinna być - mocowania. Pręt wymienię bo to jakaś komedia.
- mam luz na główce ramy - pokazane na zdjęciu ... W sumie jest tam tylko ta srebrna nakrętka ... Czy czegoś tam brakuje ? Jakiś sposób naprawy ?
- jakie powinny być amortyzatory z przodu bo te co mam stoją sztywno i to kolejne "udoskonalenie" właściciela...
W związku z powyższym potrzebowałbym na początek :
- tylne koło
- osłonę wydechu
- amortyzatory tył
- amortyzatory przód
Czy ktoš ma na zbyciu ?
W którym Sklepie internetowym się zaopatrujecie
Dodaję, że romecik sprawił mi już niesamowita frajdę, renowacje przeprowadzę stopniowo. Silnik odpala jak szalony ma moc jednak będę musiał zajrzeć do sprzęgła - właśnie jak zdjąć linkę sprzęgła ?!
Proszę łapcie fotki :
https://myalbum.com/album/US3JBJoCF76z
Notatka od Odrestaurator, 22-04-2020 23:07:36
Przeniosłem temat do odpowiedniego działu, Romet Motors to nie dział dla starych prawdziwych Rometów
|
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-04-2020 21:02:41 przez Blondas.)
|
|
22-04-2020 20:59:33 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
Motorynka by Blondas - Blondas - 22-04-2020 20:59:33
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości
|
|