Romet Ogar 205 Wydział odmawia wydania zaświadczenia
|
Autor |
Wiadomość |
Mati
Administrator
Liczba postów: 757
Imię: Mateusz
Pojazd: Romet Ogar 205
|
RE: Romet Ogar 205 Wydział odmawia wydania zaświadczenia
(27-03-2020 11:34:12)Dawdzio napisał(a): A czy w przypadku rejestracji jako nowy nie powinien być wpisany rok produkcji? Czytałem jakiś czas temu, że trzeba tego dopilnować, bo tak się powinno robić, ale mało kto o tym wie. Temat dotyczył chyba rejestracji pojazdów sprowadzonych z krajów, w których nie rejestruje się ich (np. przyczepy, motorowery), ale niestety nie mam jak podać źródła.
Rok produkcji i tak przy każdej rejestracji musi być. Z tym co ja się zetknąłem to z pojazdami sprowadzonymi jest problem gdy nie ma roku produkcji w dokumentach ani na pojeździe i to może być to o czym mówisz. W każdym razie Ogary mają rok produkcji zawarty w numerze ramy. Ja przeprowadzałem pierwszą rejestrację Ogara 205 (rok produkcji 1989) w 2008 roku i dało się to zrobić, zwłaszcza że wtedy obowiązywały przepisy o zwolnieniu z homologacji dla 1 szt. rocznie itd., ale posiadałem fakturę zakupu z GS-u i całą ciągłość własności, czego nie ma autor niniejszego tematu. Od 2013 roku wymagane są już twardo homologacje, dopuszczenia jednostkowe itd. Nawet nie wiem czy w latach 80-tych dla motorowerów wymagana była homologacja, bo my takowej w 1989 roku nie dostaliśmy przy zakupie nowego, a też u nikogo takiego dokumentu nie widziałem.
|
|
27-03-2020 14:37:37 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Romet Ogar 205 Wydział odmawia wydania zaświadczenia - Mati - 27-03-2020 14:37:37
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|