Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Szczegóły w remoncie silnika
|
Autor |
Wiadomość |
ryjszard
Nowy

Liczba postów: 19
Imię: Wojtek
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Szczegóły w remoncie silnika
(17-12-2019 01:15:56)Odrestaurator napisał(a): Generalnie to tematów takich było multum i wszystkie takie podstawowe zasady przy składaniu silnika np. metoda ciepło-zimno, szczeliwa itd. wszystko zostało opisane, wystarczy poszukać, to dla każdego silnika jest takie same. Na pewno warto zwrócić uwagę na przylgnie karterów, pęknięcia itd. dobrze się im przyjrzeć bo szczelność w 2t jest bardzo ważna. Zapłon to też było wiele razy opisywane... najpierw przerwa na platynkach 0,3-0,4mm trzeba ustawić a potem ustawiasz tłok w gmp, cofasz 2mm (lub 1,8mm tu trzeba doświadczalnie) a potem kręcisz stator i w tym punkcie platynki mają zacząć się rozwierać. Można też regulować samą krzywką, ja tak w mz robię bo mi klin uleciał z wirnika. Na YouTube masz też sporo filmików ze składania tego silnika.
No i też skoro pierwszy raz rozbierasz ten silnik to warto zainwestować w odpowiednie narzędzia, pewnie nie masz ściągaczy itd. Wał po takim czasie przydało by się zregenerować, ale w przypadku tego silnika to chyba nie opłacalne, nowy wyjdzie podobnie, w sumie w takim układzie to stary wał i w ordynarny sposób można wymontować 
Dziękuje za odpowiedź. nadal myślę co się stało z tymi biegami że nie ma jedynki albo trójki. mówię tak, bo silnika nie odpalałem z powodu jego stanu. Tato mi mówił że wodzik pękł i go spawnął czy jakoś tak, to były lata 80 więc ciężko było dostać wodzik do niego (tak mi przynajmniej tłumaczył) . automat jest podobno dobry, i dobrze bo z tego co słyszałem to przestali produkować je, co do wału to szczerze mówiąc, nie wiem czy w ogóle regenerować bo tato tłok oddał na nadwymiar a cylinder oryginalny na pierwszy szlif, i z wałem też coś robił, potem kiedy się okazał miszmasz z biegami postawił go na 30 lat i nie był jeżdżony.
Toteż jest oryginalny silnik z wałem i cylindrem i szkoda jest mi to wywalać i kupować nowy
Zobaczymy
Pozdrawiam
|
|
17-12-2019 17:07:37 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Szczegóły w remoncie silnika - ryjszard - 17-12-2019 17:07:37
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|