Czy ten set będzie dobry do silnika 019/023
|
Autor |
Wiadomość |
filips51
Nowy
![*](http://www.chlopcyrometowcy.pl/images/nowy.png)
Liczba postów: 30
Imię: filips51
Pojazd: Romet 50-T-1
|
RE: Czy ten set będzie dobry do silnika 019/023
No więc tak. Można powiedzieć że przejżałem na oczy i spojrzałem prawdzie w oczy. Przeczytałem cały temat szczegółowo."Wstępnie rozebrałem silnik do rozpołowienia.
Po 20 tys. km na serii + 1300 km na 50/4 wygląda to tak:
zabierak, kosz i przekładki sprzęgła do wymiany (przekładki zmieniły kolor na czarnofioletowy ![:F :F](images/zab.gif) )
tarcze sprzęgłowe wymieniane zaraz przed przeróbką cylindra - 1-sza tarcza przypalona na czarno, druga to samo, ale dodatkowo brakowało kilku korków.
Gigantyczny luz między zębami przekładni stałej.
Wał w stanie bdb, brak luzów.
Łożyska tak samo, brak luzów.
Zastanawia mnie jeszcze sprawa wałka głównego, wydaje mi się że nadlanie będzie niemożliwe bez rozhartowania.
Stan układu tłok - cylinder bdb. "
I zrozumiałem że sprzęgło rometa nie wytrzyma więcej niż 1500 km( dla mnie w sumie to cały sezon bo ja tak dużo nie jeżdżę ale mam też inne motocykle którymi będę jeździć) chociaż z 2 strony patrząc wymienić sprzęgło to nic trudnego.Lecz sprzęgło niewytrzymało przy 50/4 to i jeszcze szybciej skoniczy się przy 60/4 trzeba też uwzględnić to że części do sprzęgła wiecznie nie bęndą sprzedawane. A ja nie wyobrażam sobie żebym pchał np 7km motorynke bo nagle nieoczekiwanie sprzęgło siadło co nie powinno się stać bo ja przejechałem 1000km a nie 1500km. Warto zwrócić uwagę na to że hamulce długo też nie pochodzą rozwijając prędkości 60kmh i hamując to one się szybko skończą. A mi nie widzi się zakładać hamulcy tarczowych. Więc pomyślałem troche i stwierdziłem że zostanę przy tym 019 (szkoda mi oryginalnego 023) i nie będę zmieniać cylindra tylko może trochę popoprawiam i lekko skrobnę głowicę, wypoleruje wszystko co trzeba na lustro i jakiś gaźnik(poradzicie jaki?), zapłon cdi z turbo zabytków i coś z zębatkami pokąmbinuję,( dam może 14z bo chyba w 019 13z to jest oryginalnie).No i może ta instalacja 12v + kierunkowskazy z charta.
Skinder jeśli Cię zdenerwowałem to przepraszam. I proszę o wyrozumiałość ponieważ niemam takiego doświadczenia jak ty i nigdy nie tuningowałem silników zawsze było robione "na oryginał". A teraz pomyślałem że fajnie by było spróbować coś innego.No i pomyślałem że 019 był by fajną opcją do tuningu min. dlatego że jego konstrukcja jest prosta.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-11-2019 15:46:22 przez filips51.)
|
|
23-11-2019 15:15:42 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Czy ten set będzie dobry do silnika 019/023 - filips51 - 23-11-2019 15:15:42
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
|
|