(06-10-2019 01:48:13)Paweł123 napisał(a): No no ciśnie to fajnie tak w ogóle ( sorry nie czytam od początku tematu możliwe że coś przeoczyłem ) jak ty zmieniasz biegi bez sprzęgła ?? Jakieś inne sprzęgło tam wsadziłeś?
W każdej skrzyni z "prostymi" zębami możesz coś takiego robić. Dlatego są one stosowane między innymi w rajdówkach, minusem takiego rozwiązania (ja wciąż o trybach) jest hałas, który taka skrzynia generuje, na pewno go słyszałeś, jeśli choć raz oglądałeś jakąś migawkę z jakiegoś rajdu. I o tyle nie przeszkadza on [hałas] przy małym silniczku motocyklowym (oraz jest prostszym i tańszym rozwiązaniem), o tyle w samochodzie osobowym jazda z taką skrzynią byłaby zwyczajnie uciążliwa...
Ale i w skrzyniach z "osobówek" de facto możesz zmieniać biegi bez sprzęgła, tylko raz, że trzeba jeszcze "czujniej" dopasować prędkość obrotową silnika (to co robi seler z ruchem manetki właśnie temu służy), a dwa, że szybciej trafi ją szlag...
To się Jerry znów ponawymądrzał...
A wracając do tematu - zapieprza to aż miło! Ludzie się oglądają? Ja bym się obejrzał...
No i jeszcze z innej beczki - czy nie masz może takiego kasku jak w linku? https://allegro.pl/oferta/kask-enduro-ls...7516415743
Oczywiście nie chodzi mi o kolor
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-10-2019 02:28:06 przez Jorginsson.)
06-10-2019 02:26:53
1 osoba postawiła piwo Jorginsson za ten post:1 osoba postawiła piwo Jorginsson za ten post. Paweł123 (10-06-2019)
Forum by Tomasso94 2010 - 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.