Romet M750 Pegaz
|
Autor |
Wiadomość |
joozek
senior
Liczba postów: 2,410
Imię: Józek
Pojazd: Inny
|
RE: Romet M750 Pegaz
[quote='Ferin' pid='572664' dateline='1569922588']
Co do amortyzatorów, tego pogniecionego w szczególności, da się go odratować, czy trzeba zamiennik?
Niestety - złom, kupisz dobrą używkę za 20 zł
Ile taka usługa kosztowałaby w PL? Macie pojęcie jakieś?
W Pl komplet ok 600 zl
Ponadto widziałem że chromujesz też sprężyny i inne elementy zawieszenia, a czy chromujesz też inne części?
Sam nie chromuję, tylko przygotowuję do chromowania i wysyłam do znajomego galwanizera.
Jeśli tak, to jaki koszt? Mam do zrobienia - obręcze kół - od 250 do 400 zl / szt - warto poszukać współczesnych zamienników - koszt ok 200 zł / kpl kierownica od 150 zł , końcówka wydechu - większość zakładów nie chromuje elementów wydechu - nowy u Hartmana ok 180 zl, rączki od sprzęgłą i hamulca - ok 30 zł / szt , sztyce przednich amortyzatorów - tzw lagi - ok 100 zł / szt, chyba wszystko. I jaki koszt za renowacje przednich - 130 zl / kpl i tylnych amortyzatorów - 160 zł/kpl i dorobienie tulei - w cenie regeneracji + ew nowe części które trzeba wymienić
Ogólnie fajnie gdyby można zobaczyć jakieś zdjęcia oryginałów wszystkich części i na nich się wzorować przy dorabianiu brakujących, wiem że jest wątek taki, ale chyba nie zbyt popularny bo za dużo tam nie ma. Zdjęć w sieci jest mnóstwo, ale skąd taki lajkonik jak ja ma wiedzieć czy to oryginał czy zamiennik. Instrukcja oryginalna to rysunki i ciężko ocenić na sto procent.
Do poczytania do podusi
http://www.chlopcyrometowcy.pl/showthread.php?tid=31470
Pytanie 8.
Jeszcze jedno pytanie, na koniec. Łańcuch rzeźbi tuleję od wahacza, myślałem żeby przesunąć ją o jakieś 5 może 10 mm w dół -
Myślałem też żeby "unieść silnik" o kilka milimetrów, ale chyba nie ma miejsca, to byłoby łatwiejsze i szybsze rozwiązanie
Tak, jak napisałeś, da się to zrobić, jak nad tym popracujesz. Dodatkowo możesz zastosować mój patent - cienkościenna tuleja nierdzewna ;>
Denerwować się, to tracić własne zdrowie z powodu cudzej głupoty
|
|
01-10-2019 13:02:24 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Romet M750 Pegaz - joozek - 01-10-2019 13:02:24
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|