Motorynka swap 110 cm3 i inne usprawnienia
|
Autor |
Wiadomość |
seler1500
Kątówka robi bzzz
Liczba postów: 1,968
Imię: Rafał
Pojazd: Romet Pony
|
RE: Motorynka swap 110 cm3 i inne usprawnienia
Głowica przeszła pełny porting, do tego stopnia, że frezowałem też gniazda zaworowe (poniżej przylgni) i pozbyłem się chamskich zwężek i nadlewów wokół prowadnic. Dolot jak planowałem - 24.5 mm, wydech 26 mm (kanał stożkowy). Czuć sporą różnicę we wkręcaniu, jak poskładam zawieszenie dorzucę film z jazdy, mam już kamerkę sportową. W silniku do wymiany olej, przy okazji wyczyszczę filtry oleju i skontroluję sprzęgło. Poza tym luzy zaworowe bo silnik klekocze jak diesel Ale to wiadomo, podstawy. Najważniejsze, że już chodzi i nie ma kolizji zaworów z tłokiem. Cylinder już po szlifie na nadwymiar 52,90 mm. Zmieniłem jak przy każdym dłubaniu głowicy uszczelniacze zaworowe. A co do głowicy, robiąc porting wzorowałem się na głowicy cbr125, pomierzyłem też sobie kąty otwarcia, kąt współotwarcia i wzniosy zaworów. Udało mi się zbliżyć nieco do danych zdjętych z wałka rozrządu CBR.
No i wpadł w końcu zacisk dwutłoczkowy.
Pozdro, seler
Serwis ACO pod wezwaniem świętego nikasilu
|
|
19-09-2019 01:30:32 |
|
2 użytkowników postawiło piwo seler1500 za ten post:2 użytkowników postawiło piwo seler1500 za ten post.
TheKocur (09-19-2019), zbieracz rometów (09-19-2019)
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Motorynka swap 110 cm3 i inne usprawnienia - seler1500 - 19-09-2019 01:30:32
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|