Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
remont Motorynki Pony- narzedzia
|
Autor |
Wiadomość |
Freeb
Nowy
Liczba postów: 6
Imię: Wojtek
Pojazd: Romet Pony
|
remont Motorynki Pony- narzedzia
Hey,
Jakis czas temu znalazłem w piwnicy po dziadkach stara motorynkę z 81r. Jako iż na co dzień śmigam nowym Poniakiem z 2018r do pracy fajnie by było odremontować i starszego brata.
Niestety jestem zupełnie zielony w kwestiach mechaniki potrzebowałbym waszej pomocy. w kilku kwestiach.
Co mi się udało już ogarnąć:
W internecie udało mi się znaleźć katalog części, instrukcje obsługi itd. Zakupiłem tez książkę jak to maleństwo powinno się naprawiać.
Co stwarza chwilowo problem:
1: NAKRĘTKA GŁÓWKI RAMY- za żadne skarby nie mogę tego odkręcić. Mam niby klucz rowerowy co pasuje rozmiarem ale nie idzie tego ruszyć. Możliwe ze się to zapiekło (stalą ponad 20 lat w piwnicy) - Co z tym zrobić? Cola/benzyna? Czy jednak rozwiązanie siłowe i wymiana elementu?
2 ś koła tył na łożyska - czym odkręcić przeciwnakrętki? Mam już kupione nowe ośki i chciałbym moc rozkręcić cale kolo by sprawdzić zaciski. Niestety przeciwnakrętki są zupełnie okrągłe z jakimiś drobnymi nacięciami po bokach i nie potrafię dobrać klucza którym mógłbym to rozkręcić. Dziadek ponoć kręcił to na żabkę 250mm ale to dość inwazyjna metoda a nie chce porysować piasty.
3: Kolanko- tez pytanie czym to odkręcić jakiś specjalny klucz hakowy?
Z góry dziękuję za odpowiedz!
Freeb
|
|
18-08-2019 21:58:25 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
remont Motorynki Pony- narzedzia - Freeb - 18-08-2019 21:58:25
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|