Witajcie
Postanowiłem że zaprezentuje tu moje pierwsze autko,choć już trochę jest u nas, a oto one:
Peżocik 205 1.0 w rzadkiej wersji z 4-ro biegową skrzynią i ręcznym ssaniem stylizowany na wersję GTI. Ale po kolei
Przez 7 lat mój ojciec posiadał 205 w wersji 1.9D GRD, najmniej awaryjne auto jakie mieliśmy, i dające najwięcej radości z jazdy. Te auto prowadziłem pierwszy raz w życiu samodzielnie (wiele lat temu), niestety rok temu jakoś na wiosnę został sprzedany.. Miałem do niego ogromny sentyment, uwielbiałem te auto, no i trochę zabolało mnie że go już nie było u nas. I od sprzedaży myślałem tylko by kupić sobie na pierwsze auto właśnie 205. Jakoś na jesień powiedział tata bym wziął go motorem na pobliskie "złomowisko", często stamtąd kupowaliśmy części do aut. Przywiozłem go, a on mówi żebym poszedł z nim. Patrze- a tu ktoś oddał na złom właśnie tą 205. Po nią tata przyjechał, opłacona, przegląd ostatni w 2014(
) ale w większości sprawna. Kupiliśmy ją na spółę za 700zł, i jest to moje pierwsze auto, tak jak sobie wymarzyłem
Napisałem że stylizowane na GTI, ale w jaki sposób?
- Kierownica trójramienna (o wartości połowy tego co za niego dałem
)
- Pedały z GTI
- "Spojler"
- Blenda (plastik na klapie)
- Chlapacze
- Kołpaki z wersji Rally (nie jestem pewny)
- Nakładki na zderzaki
I teraz tak, plan jest taki by zrobić z niego zadbanego youngtimera. Zrobione jest w nim już wiele, tzn. elektryka, nowa belka tył, odnowione wiele elementów, podwozie zakonserwowane, kupione tarcze brembo, nowe klocki itd itd..
Ze rdzą nie ma problemu, 205 mają podwójny ocynk
Co zostało do zrobienia:
-Pierścienie (pali olej)
- założenie tarcz i nowych klocków
- przejrzenie przedniego zawieszenia
- I najdroższe: Nowy lakier, bo ten się już kruszy, ma pajęczynki.
Ma przerobiony wydech, tu możecie posłuchać jak brzmi
https://www.youtube.com/watch?v=8HzUL9G-NTk
Szczerze? Uwielbiam te auto, i nigdy je nie sprzedam