Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Ogar 200 Jak wyciągnąć z niego moc? Prędkość maksymalna?
|
Autor |
Wiadomość |
Ychu
Nowy

Liczba postów: 61
Imię: Krzysztof
Pojazd: Romet Ogar 200
|
Ogar 200 Jak wyciągnąć z niego moc? Prędkość maksymalna?
Cześć
Niedawno założyłem do swojego ogara cylinder 60 , bo stara 50 umarła. Do tego tłok 3 pierścieniowy i czuć przyrost mocy , ale wiadomo że apetyt rośnie w miarę jedzenia
Stąd rodzi się pytanie - jak wyciągnąć z ogara maksimum mocy? Kolanko wydechowe mam już skrócone , dysze od jawki , króciec kwadrat , zapłon na około 2 mm. Chciałbym wyciągnąć z niego jeszcze więcej mocy i stąd pytanie - co jeszcze da się zrobić w tym kierunku? Wydech z innego moto? Gaźnik z simsona? Można mu jeszcze ponieś maksymalne obroty? Bo wydaje mi się że wkręca się nisko.
Kolejne pytanie - ile wyciągają wasze ogary? Jak się przy tym zbierają? Jaka konfiguracja zębatek? U mnie przy zębatkach 11/55 wyciągnąłem 45 , a przy 12/55 tylko 53 km/h. Rozpędza się całkiem ok do tej prędkości , a zmiana o 1 ząb zębatki zdawczej nie daje odczuwalnej różnicy w pogorszeniu przyspieszenia. Rocznik mojego pojazdu to 88.
Chęć podniesienia mocy wynika też z chęci zmiany zębatek. Wszyscy się chwalą że ich ogary wyciągają po 70 km/h albo więcej , a mój tak biednie coś  Dlatego chcę zrobić coś w tym kierunku.
Zastanawiam się nad założeniem do tyłu zębatki 41z z ogara 205. Ktoś to praktykował? Ile powinienem wtedy z niego wyciągnąć przy zębatkach 12/41?
|
|
28-04-2019 18:19:39 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
Ogar 200 Jak wyciągnąć z niego moc? Prędkość maksymalna? - Ychu - 28-04-2019 18:19:39
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|