Elektronika - samopomoc
|
Autor |
Wiadomość |
Dawdzio
Hold my mustache!
Liczba postów: 2,623
Imię: Dawid
Pojazd: Inny Romet
|
RE: Elektronika - samopomoc
Telewizor stoi osłonięty kartonami, żebym nie musiał na niego patrzeć. Ale nie sprzedam, będę robił!
Inna rzecz: mam w Cinquecento fabryczne radio Ford:
![Powiększ](https://www.picclickimg.com/d/l400/pict/322933315950_/Ford-Fiesta-Mk3-Mondeo-Mk1-Sound-2015-Cassette.jpg)
(fabryczne Ford, bo fabrycznie w Cinquecento był schowek w dziurze na radio ![:F :F](images/zab.gif) )
Świetny sprzęt. Stereo, regulacja tonów, balansu, odtwarzacz kaset, autorewers (!) i wyświetla jedynie częstotliwość, zero syfu z RDSu - czego chcieć więcej. Niestety coraz bliżej jest chwila, kiedy będę musiał się z Fiatem rozstać. A, że idzie do dobrego znajomego to głupio mi wybebeszać go z radia. Dlatego chciałbym je podmienić na inne, nie aż tak wypasione, ale również spełniające swoje zadanie - VW Alpha:
Radio gra aż miło, a poprzedniemu właścicielowi chwała za napisanie kodu na obudowie. Niestety jest jeden minus: po włożeniu kasety - cisza. Silnik sprawny, taśma się przesuwa, ale dźwięku brak. Gdyby jeszcze to była wina silnika to dałoby się zastosować kasetę z przewodem i odtwarzać utwory z innego źródła. Zresztą podejrzewam, że i tak to byłoby jego jedyne zastosowanie, kolega kaset nie posiada.
W związku z powyższym uznałem, że naprawa odtwarzacza nie ma sensu, prościej będzie dorobić wejście AUX. W szufladzie znalazło się nawet gniazdo jack, co prawda monofoniczne, ale za to z wyłącznikiem, dzięki czemu... (pisząc te słowa zorientowałem się, że będę musiał złączyć oba kanały, aby z tego skorzystać, tak więc lepiej będzie zaopatrzyć się w gniazdo stereo)
Do rzeczy. Wyjąłem odtwarzacz:
Moją uwagę zwrócił pewien scalak dociśnięty do obudowy dla lepszego chłodzenia:
Bingo?
TDA1518BQ - 24 W BTL or 2 x 12 watt stereo car radio power amplifier
http://www.elenota.pl/datasheet-pdf/3477...5d38e27460
Jeśli dobrze rozumiem to pierwsza (1) i ostatnia (13) to kanał lewy i prawy, i tam trzeba się wpiąć? Tylko co z kondensatorami? Jak dam je na przewód to przy wyciągniętym jacku będą zdublowane - lipa. Musiałbym wpiąć się przed nimi i dopiero wtedy zastosować dodatkowe na przewodzie?
Druga sprawa:
"2 x 12 watt", a mam założone dwa głośniki 4 ![Ω Ω]( ) 25W. Cóż z tym począć, poza wymianą głośników na inne?
Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-04-2019 21:26:13 przez Dawdzio.)
|
|
20-04-2019 21:21:25 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Elektronika - samopomoc - Dawdzio - 20-04-2019 21:21:25
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
|
|