Mała aktualizacja.
Prace idą, części się zamawiają (nie same), jeśli chodzi o to drugie, to póki co mam sporo szczęścia i kupuję to co chcę w raczej dobrych cenach. Co do zaś samych prac to fizycznie nie wiele się zdarzyło, zostało zaspawane (TIG) kolanko i wstępnie oszlifowane:
Zaprzyjaźniony warsztat nie wziął za tą usługę pieniędzy.
Kupiłem też dekielek klaksonu (30 PLN), tak się prezentował:
A tak wygląda po wstępnym usunięciu wżerów i korozji:
Zakupiona została też całkiem przyzwoita ramka reflektora (20 PLN) oraz "płaskie" klamki starego typu - komplet kosztował 30 PLN. Zdjęcia:
Klamki w nieco gorszym stanie, ale cóż począć, będą poprawiane.
Po dłuższych dywagacjach na temat bagażnika do prototypu, doszedłem do wniosku, że nie będę próbował odtworzyć i co za tym idzie nie zastosuję tego z TS-1, po pierwsze, nie sądzę, abym był zadowolony z efektów prac, po drugie ewentualne kupno to utopia, po trzecie oryginał pełni funkcję tylko uchwytu błotnika, a ja chcę, żeby motorower był mimo wszystko w jakiś sposób praktyczny i doceniam możliwość przewiezienia ot choćby zestawu piknikowego. Dlatego wybór padł, idąc najciaśniej po koncentrycznym kręgu możliwości, na bagażnik prosty starego typu z pierwszych wersji T-1. I taki też nabyłem, w średnim stanie, za 30 PLN.
Pisząc średni stan mam na myśli korozję, bo prócz tego element jest raczej (w tym wypadku dosłownie) prosty, nikt z nim nie kombinował i nie miał żadnych przygód. I ja to bardzo szanuję. Korozja to nie problem, bo jak ktoś miał w ręku kiedyś ten kawał metalu, to wie, że to gnocja nie łamiacja rzecz.
W najbliższy weekend odwiedzę garaż celem zajęcia się w końcu wydechem, następna aktualizacja będzie już, mam nadzieję, zawierała całą sylwetkę motoroweru ze wszystkimi istotnymi (dla założeń przebudowy) elementami, czyli kierownicą, wydechem z kolankiem, osłoną, etc.
W tym miejscu też czas na małe podsumowanie:
Dotychczasowy koszt (łącznie z ceną motoroweru): 1790 PLN
Roboczogodziny (pomijając pracę warsztatu oraz czas spędzony na poszukiwaniu części, co nie jest wcale taką chwilką): 36 godzin
Tyle na dzisiaj, pozdro
Forum by Tomasso94 2010 - 2023. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis i odczyt zgodnie z ustawieniami przeglądarki.