Dyskusja o wycinaniu uszczelek
|
Autor |
Wiadomość |
raterro
Zapalony mechanik

Liczba postów: 955
Imię: Andrzej
Pojazd: Inny
|
RE: Dyskusja o wycinaniu uszczelek
Jeśli ktoś dobrze obrysuje uszczelkę, to nie ma żadnej ujmy względem tej kupionej. Teraz remontuje swój silnik i potrzebuję zaledwie dwóch uszczelek z całego kompletu(w którym są jeszcze uszczelki do skrzyni biegów), kosztuje to 40zł, do tego każda oprócz tej pod pod miskę olejową i pod pokrywę głowicy. Mam wydać 40zł na coś, co nawet mi się nie przyda zbytnio, bo właśnie zazwyczaj tylko tych dwóch nie mam?
Szczególnie, gdy są papierowe, a takie z kryngielitu/gambitu są lepsze. Mam wycinaki do otworów, dobry skalpel, oczywiście znienawidzone przez niektórych N O Ż Y C Z K I i podstawowe zdolności manualne. Zajmie mi to chwilę czasu, ale mam lepszą i tańszą uszczelkę niż ta kupna. Do tego nigdzie nie muszę jeździć, a do tego mam satysfakcję, że zrobiłem coś samodzielnie. Większą frajdę mam, gdy widzę, że działa coś, co sam wykonałem, niż to co kupiłem.
Nawet głupi szacunek u innych, że nie idę na łatwiznę, bo przecież można oddać motocykl do renowacji w jakimś Oldtimer Bazar, czy innym tego typu zakładzie. Ale robiąc sam to co mogę wiem, że jest to zrobione poprawnie i ze sztuką, oraz nie za miliony. Jak dla mnie latanie gdzieś po jedną uszczelkę, którą można bez problemu zrobić samemu, to oznaka lenistwa. Ale no tak, jak używam coś, co sam zrobiłem, to jestem Januszem i druciarzem, bo skoro można coś kupić, to czemu mam to robić? Niby tylko 2zł, ale w skali kilku elementów robi się już pieniądz, który lepiej wydam nawet na wyjście z kolegami na piwo.
Mój AWO Simson Sport 1959r.
KTO MA AWO JEŹDZI KLAWO
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-12-2018 15:30:23 przez raterro.)
|
|
24-12-2018 15:30:05 |
|
2 użytkowników postawiło piwo raterro za ten post:2 użytkowników postawiło piwo raterro za ten post.
Dawdzio (12-24-2018), Motorowerzystka (12-24-2018)
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Dyskusja o wycinaniu uszczelek - raterro - 24-12-2018 15:30:05
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|