Elektronika - samopomoc
|
Autor |
Wiadomość |
Dawdzio
Hold my mustache!
Liczba postów: 2,609
Imię: Dawid
Pojazd: Inny Romet
|
RE: Elektronika - samopomoc
Nie musisz zaznaczać, z racji nudy podgrzałem lutownicą te brzydsze łączenia. Wciąż nie jest to wzór do naśladowania, ale jest chyba lepiej niż było. Poprawiłem też płytkę na prawo od rezystorów ceramicznych, bo od spodu to była jedna wielka skorupa z kalafonii. Wydaje mi się, że po tym zwiększył się pobór prądu z sieci (zauważyłem łuk elektryczny podczas wkładania wtyczki do gniazdka), ale być może po prostu nie spostrzegłem go wcześniej, a nie mam pomiarów przed tym do porównania.
Przylutowałem też jeden oderwany od płytki kineskopu przewód (nic to nie zmieniło).
W jednym miejscu jest wypalona dziura i przegrzany jest naokoło niej. Ale tuż przy niej nie ma, bezpośrednio przy płycie, żadnych elementów, jedynie jeden kondensator(?) niedaleko. Nie mam 100% pewności, czy ścieżka na lewo od dziury nie powinna łączyć się z tą po prawej (równo w poziomie, nie ze skosa), ale po ukształtowaniu jej sądzę, że nie (na obu jest takie samo napięcie).
Pytanie tylko czy suche kondensatory mogły spowodować całkowite zdechnięcie telewizora po kilku(-nastu) minutach działania?
Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
|
|
05-12-2018 04:28:16 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Elektronika - samopomoc - Dawdzio - 05-12-2018 04:28:16
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|