Na jakim oleju do mieszanki jedziecie?
|
Autor |
Wiadomość |
Dawdzio
Hold my mustache!
Liczba postów: 2,609
Imię: Dawid
Pojazd: Inny Romet
|
RE: Na jakim oleju do mieszanki jedziecie?
Nie ma wyższości minerału nad syntetykiem poza ceną, ale właśnie o to tu chodzi. Jaki jest sens lać olej za 30 czy 60zł, skoro spokojnie wystarczy najzwyklejszy Mixol za dychę.
A powiem ci, że trafilem kiedyś na hipotezę, że niemieszalny Lux był lepszy od Mixolu właśnie z racji zostawiania trudniejszej do zerwania warstwy filmu olejowego. Ale ile w tym prawdy?
Pewnie znacznie wyższa jakość oleju wpłynie na ilość kilometrów przejechanych pomiędzy naprawami głównymi, ale warto się zastanowić czy jest sens? Podejrzewam, że nie będzie to ogromna różnica i chętnie bym to sprawdził, ale dopiero po moim trupie wydam więcej niż teraz na olej
Zresztą jest cała masa zmiennych, które też mają na to wpływ. Styl jazdy, temperatura otoczenia, warunki na drodze, obciążenie pojazdu, kierunek wiatru i wszystko inne, co powoduje choćby minimalne różnice w przejechaniu tej samej trasy.
Rzucę stwierdzenie niepoparte żadnymi dowodami, tak na chłopski rozum: zbyt słabej jakości olej może spowodować zatarcie się wysilonego silnika, ale nawet najlepszy olej nie sprawi, że nie wysilony silnik przejedzie dwukrotność tego, co zrobiłby na oleju o minimalnych wymaganych dla niego właściwościach.
Kiedyś już w podobnym temacie o oleju wyliczałem jak ma się jego cena do ilości przejechanych kilometrów. Wyszło mi, że za zaoszczędzone na oleju pieniądze spokojnie mogę wyremontować silnik w Trabancie.
Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-11-2018 01:38:09 przez Dawdzio.)
|
|
08-11-2018 01:35:23 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Na jakim oleju do mieszanki jedziecie? - Dawdzio - 08-11-2018 01:35:23
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|