Ocena wątku:
- 7 głosów - 4.57 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet
|
Autor |
Wiadomość |
joozek
senior
Liczba postów: 2,410
Imię: Józek
Pojazd: Inny
|
RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet
Są dwa powody dla których wstawię zdjęcia z ostatniej usługi.
1. Uwaga dotycząca "samodzielnego" składania przedniego widelca;
W tym przypadku 2 godziny walczyłem z jedną lagą by ją zdemontować i nie uszkodzić lakieru  no ale udało się 
a. dostępne chińskie tuleje w sklepach internetowych, sprzedawane są też z nad-wymiarem, dlatego należy je rozwiercić przed osadzeniem lag.
b. ich montaż w rury widelca, przeprowadzamy na sucho, żadnego smaru, zarówno starego ani nowego. Rury od wewnątrz myjemy i czyścimy. Ja używam ropownicy z długą lancą, a następnie szmatka na długim pręcie fi 12 mm.
c. najlepiej tuleje wprasować, a nie wbijać młotkiem.
d. rozwiercamy tuleje rozwiertakiem nastawnym, co 0,025 mm, zdejmując minimalne ilości tulei. Zarówno teflonowe, poliamidowe, jak i te chińskie (za tą cenę, nawet nie leżały koło poliamidu, o teflonie nie wspomnę), mają przypadłość zmiany wymiaru pod wpływem temperatury. Dlatego po każdej rozwierconej warstwie, należy odczekać aż ostygną, a także narzędzie. Tu moja rada; nie używajcie do tego celu np wałka z papierem ściernym na wiertarce. Efekt beczki murowany.
e. każda laga musi być pasowana indywidualnie; pasowanie luźne 0,2 do 0,3 mm.
Pod zadnym pozorem nie wbijamy ich na siłę - jakoś to będzie
f. smarowanie - tylko sprężyny, tuleje teflonowe, poliamidowe, mają efekt samo-smarowania, ew sam silikon spray na lagi i osłony gumowe.
2. Powód drugi  na zdjęciach widać wszystko
Michale, w końcu jest ... KADET w kolorze angielskiej zieleni wyścigowej
niestety bez żółtego pasa
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-11-2018 00:13:51 przez seler1500.)
|
|
15-10-2018 10:47:02 |
|
2 użytkowników postawiło piwo joozek za ten post:2 użytkowników postawiło piwo joozek za ten post.
klodian2002 (10-15-2018), Szatek (10-15-2018)
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Regeneracja przedniego i tylnego zawieszenia Komar, Romet - joozek - 15-10-2018 10:47:02
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 7 gości
|
|