Ocena wątku:
- 1 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
ZMW Żak 1962 JGZNM
|
Autor |
Wiadomość |
JGNZM
Chartełowiec
Liczba postów: 1,247
Imię: Mikołaj
Pojazd: Romet Chart
|
RE: ZMW Żak 1962 JGZNM
No to w końcu ruszyło
W przyszłym tygodniu mam dostać oryginalny dół platynek i jeszcze w sierpniu będę śmigał Żakiem W każdym razie pierwsza niedzielna trasa to do wiecznego właściciela, czyli do dziadka.
Wał odebrałem z regeneracji w firmie Dor-Mar Marek Olachowski, jak zawsze polecam. Koszt takiej przyjemności to 200 zł. Wał posiada mimo wszystko lekkie bicie na czopie sprzęgła, ale i tak cieszę się, że Pan Marek podjął się tego wyzwania.
Następnie przygotowałem silnik i zdystansowałem skrzynię biegów, powinno być już wszystko ok
Później złożyłem silnik, poszło całkiem sprawnie i bez większych problemów.
Trochę więcej zabawy było ze sprzęgłem i kołem wałka sprzęgłowego, bo musiałem lekko nadpiłować wielowypust, widocznie już z wieku zdążył pordzewieć na tyle, że nie trzymał idealnie wymiaru. Znalazłem w końcu sensowny sposób na ściskanie sprężyny bez zbędnego wysiłku. Jest to przydatne szczególnie tutaj, gdyż w tym silniku jest twardsza sprężyna sprzęgła.
Póki co czekam za dołem platynek, jutro zawożę cylinder do szlifu, później będe musiał jakoś sensownie wyczyścić żebra cylindra i głowicy oraz splanować głowicę. Jeszcze jutro zakupię kilka rzeczy do żaka i pomału do przodu.
Może w tą lub przyszłą zimę rozłożę go i zacznę renowację. Najbardziej obawiam się kosztów chromowania, zwłaszcza, że nie zarabiam stałych pieniędzy i jestem wciąż na utrzymaniu rodziców...
Romet Charteł bogiem mym
Romet Traper nałogiem mym
CZ 3 5 0 zapiernicza tuż pod Z E R O
W sensie zamyka licznik
|
|
08-08-2018 21:28:51 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: ZMW Żak 1962 JGZNM - JGNZM - 08-08-2018 21:28:51
|