Motorynka swap 110 cm3 i inne usprawnienia
|
Autor |
Wiadomość |
seler1500
Kątówka robi bzzz
Liczba postów: 1,968
Imię: Rafał
Pojazd: Romet Pony
|
RE: Pogromca squterów by seler1500
No, wróciła do życia, mimo niewyregulowanego zapłonu i tłumika ze zwężką do 18 mm gromi kible jak burza
Skrót co się działo:
A to moja cecha wyzwalająca:
Zastąpiłem śrubką imbus na kleju do gwintów.
Badziewny kosz sprzęgłowy za 30 pln, rozleciał się przy wejściu w rezonans na dwójce:
Dałem ZMD i lata.
Trafko i moduł w lampie, wszystko się zmieściło, cewka CDI pod bakiem.
Iskra w granicach 2 cm przy kopaniu.
Świeca Isolator ZM-14-260. Przerwa 0,8 mm, w końcu cedei.
Pali ładnie z kopa, impulsator ustawiłem tak, że mając klin na wale wyprzedzenie wynosi 2,4 mm (wcześniej ustawiałem obracając magneto względem wału). Zmieniłem mocowania na grube z blaszki 3 mm, wszystko poskręcane z dodatkiem kleju do gwintów. Przy okazji wrzuciłem uszczelkę pod lewą kapę - wszystkim polecam przykleić uszczelkę do karteru szarym, neutralnym silikonem, a od strony kapy zostawić suchą. Będzie szczelnie, a uszczelka wytrzyma dużo zdejmowań kapy. Pozostało mi jeszcze skoczyć po olej do skrzyni, Hipol wyraźnie klei tarcze.
Wróciłem do sprzęgła dwutarczowego, wzmocniłem tylko docisk (grubsza sprężyna).
Wystarcza, nie pali tarcz, ja szedłem bardziej w obroty niż moment, aczkolwiek i tego przybyło, z zębatką 15z jeździ równo z Simsonem, mimo dziury przed rezonansem. Szukam teraz tokarza, który pomoże mi zlikwidować problem wieloklinu na wale - zrobię tak:
Wał stoczony na mały stożek, na zabieraku większy stożek, pomiędzy tymi elementami "adapter" z małego stożka na duży. Wszystko ładnie dotrzeć, dokręcić dłuższą nakrętką (fabryczna to cienizna) i problem znika. Na wałku zdawczym zrobię mały wielowypust (12 mm, by móc wymieniać łożysko) i adapter na duży wielowypust - jak w Charcie czy 139 fmb. Przy tej okazji dotoczę nowe tulejki karteru i powinien latać bezawaryjnie. Na koszta nie patrzę, ma mnie wozić, gdzie zechcę
Dziękuję koledze ananas za trafną podpowiedź o cesze wyzwalającej w postaci wystającej śrubki - trzyma do teraz, działa dobrze
Oraz kolegom NoSeLatamTrochu, Patryko350, Dawdzio, BigSoft i innym, o których zapomniałem, przyczyniliście się do powstania mojego zapłonu
Serwis ACO pod wezwaniem świętego nikasilu
|
|
03-08-2018 19:48:50 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Pogromca squterów by seler1500 - seler1500 - 03-08-2018 19:48:50
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 9 gości
|
|