Jawa 50 typ 20 (1974) remont
|
Autor |
Wiadomość |
BellaUrsa
Nowy
Liczba postów: 34
Imię: Krzysiek
Pojazd: Inny
|
RE: Jawa 50 typ 20 (1974) remont
W czasie deszczu dzieci się nudzą....
Niedziela taka, że można się pochlastać, dzieci oglądały bajki, a ja wykorzystałem moment na złożenie gaźnika posiłkując się filmikami z Internetu i skanami instrukcji serwisowych do Jawy.
Elementy gaźnika po nocy spędzonej w oleju napędowym, żeby rozpuścił się brud, po szorowaniu starą szczoteczką do zębów trafiły do kąpieli z benzyny ekstrakcyjnej, by ta usunęła tłuste resztki ropy. Właściwie miałem już składać wszystko, bo zabrudzenia puściły niemal w 100%:
ale spokoju nie dawały mi kanały dysz i reszta zakamarków do których nie byłem w stanie dotrzeć za pomocą szmat, papieru, pędzli i szczoteczki. Szybka lektura forów podsunęła pomysł na przygotowanie wrzącej kąpieli.
Bul, bul, bul... Spora ilość 10% octu spirytusowego i moczenie w ropie i benzynie nie były w stanie ukryć bukietu Mixolu ulatniającego się wraz ze wzrostem temperatury.
Syf, który osiadł na ściankach pokazuje, że jednak znalazły się nietknięte przeze mnie miejsca, choć mimo tego i tak dosyć dobrze umyłem wszystko wstęnie:
Złożony gaźnik wygląda prawie jak prosto z fabryki, na pewno 100 razy lepie niż po wyciągnięciu Jawki z komórki:
Następny krok to zamontowanie magneta, cewek, nowego kondensatora, poszukiwanie iskry. Późńiej wydech i można będzie klecić prowizoryczny stojan na pierwsze odpalenie silnika.
Pozdrawiam, Krzysiek.
Chcesz zobaczyć jak wygląda praca amatora bez budżetu, sprzętu oraz skilla? Odwiedź wątek remontowy mojej Kaczki
|
|
15-07-2018 19:40:42 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Jawa 50 typ 20 (1974) remont - BellaUrsa - 15-07-2018 19:40:42
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek:
|
|