Drugi Romet 2362, czyli oryginalny 50-TS-1 Szatka
|
Autor |
Wiadomość |
Szatek
Fanatyk Rometa 50-T-1, 50-TS-1 i 50-T-3
Liczba postów: 741
Imię: Patryk
Pojazd: Inny
|
RE: Drugi Romet 2362, czyli oryginalny 50-TS-1 Szatka
Sprawdziłem jaki jest odstęp pomiędzy osią stopki centralnej, a łańcuchem - parę centymetrów
Pozostałe elementy z siluminu i ZnAl'u przed:
I po szkiełkowaniu w osłonie wodnej:
"Trochę" podkładek dystansowych do skrzyni biegów i zmieniacza:
Mam problem z przednim mocowaniem zbiornika paliwa:
Na początku było tam pęknięcie na wylot w miejscu spawu i samo mocowanie obrócone. Zostało naprostowane i przyspawane (oczywiście razem z otworem). Po tym, niestety nadal przeciekało z tej okolicy paliwo, ale podobno gdzieś pod mocowaniem, a nie tam gdzie było to pęknięcie. Zdecydowałem się na zaspawanie całego mocowania dookoła. Później sprawdzałem czy na pewno nic nie przecieka i ku mojemu zdziwieniu pociekło Sytuacja jest o tyle dziwna, że teoretycznie paliwo nie ma skąd wyciec, a do tego pociekło tylko przez chwilę, a później był tylko lekko wilgotny cały ten uchwyt - i nie, nie polałem sobie paliwa gdzieś bokiem. Pozostawiłem dodatkowo zbiornik uchwytem do dołu na kilka dni, na papierowym ręczniku i po tym czasie był suchy - ale uchwyt był nadal wilgotny. Myślę że spawanie już nic nie da, dlatego pomyślałem o specjalnym kicie do uszczelniania zbiorników paliwa - co sądzicie?
Do przedniego bębna koła, zleciłem też wykonanie stalowego pierścienia:
Będzie miał on za zadanie wzmocnienie tego miejsca w którym jest pęknięcie. Myślę że to lepszy pomysł, niż jego powtórne próby spawania (które nie wiadomo czy się powiodą), bądź lutowanie - tym bardziej że mam już wyszkiełkowany bęben. Pierścień będzie wciśnięty na prasie, po jego wcześniejszym ocynkowaniu. I nie, szczęki hamulcowe nie będą o niego zawadzać.
Chwilowo tyle, pozdro
|
|
30-06-2018 17:12:32 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Drugi Romet 2362, czyli oryginalny 50-TS-1 Szatka - Szatek - 30-06-2018 17:12:32
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 7 gości
|
|