Elektronika - samopomoc
|
Autor |
Wiadomość |
Dawdzio
Hold my mustache!
Liczba postów: 2,609
Imię: Dawid
Pojazd: Inny Romet
|
RE: Elektronika - samopomoc
Olać transmitery, kupiłem kolejny, póki co działa. Padło za to radio, ale sam się za nie brać nie zamierzam.
Jest inny pomysł. Rozwalił mi się ostatnio dokupiony do samochodu termometr (analogowy). Z racji, że przestał działać z powodu uszkodzenia mechanicznego, postanowiłem kupić cyfrowy. Ale nie ma lekko. Nie chcąc stawiać sobie wielkiego telewizora z temperaturą, wybrałem najmniejszy jaki był - do mięsa (poza tym był tani i da się nim mierzyć w zakresie -50 - 300, więc idealnie, bo ma pokazywać temperaturę silnika). I wszystko super, sondę przedłużyłem (o dziwo wciąż działa), ale męczy mnie jedna jego funkcja - oszczędzanie baterii. Nawet jeśli przerobię go na zasilanie z akumulatora i załączanie się razem z zapłonem to on wciąż będzie się wyłączał. Pomyślałem, że zanim zacznę przecinać ścieżki na oślep to napiszę, a nuż ktoś będzie wiedział.
Przewody idą do sondy. Spróbowałem przeciąć ścieżkę SW (że niby SWitch), ale nie zmieniło to zupełnie nic poza tym, że pękł sobie wyświetlacz (życie...). Ale na szczęście kupiłem dwa z myślą, że przynajmniej jeden z nich będzie trzeba spisać na straty. Na chłopski rozum nic już więcej zdziałać się nie da, poza wywnioskowaniem, że za wyłaczanie po pewnym czasie odpowiada rezystor lub kondensaror, a czarna plama to tylko sterownik do wyświetlacza (a przynajmniej tak to widzę), ale wiele mi ten wniosek nie daje.
Wzmożona kontrola społeczna złomowisk podstawą sukcesów w zdobywaniu interesującego mienia.
|
|
29-06-2018 19:12:02 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Elektronika - samopomoc - Dawdzio - 29-06-2018 19:12:02
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|