Ankieta: Dodawać czy nie dodawać ? Ankieta jest zamknięta. |
Dolweać |
![](images/Corporate/pollbar-s.gif) ![10.00% 10.00%](images/Corporate/pollbar.gif) ![](images/Corporate/pollbar-e.gif) |
1 |
10.00% |
Nie dodawać |
![](images/Corporate/pollbar-s.gif) ![90.00% 90.00%](images/Corporate/pollbar.gif) ![](images/Corporate/pollbar-e.gif) |
9 |
90.00% |
Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Dodatek ołowiu do bezyny
|
Autor |
Wiadomość |
Quake96
Zielono mi :D
Liczba postów: 2,750
Imię: Piotr
Pojazd: Romet Ogar 200
|
RE: Dodatek ołowiu do bezyny
Czytam te wywody i co niektórzy piszą to szkoda gadać. Po pierwsze to należy rozróżnić, czy rozmawiamy tutaj o oleju do mieszanki, czy oleju do skrzyni, bo jeden tu gada o nagarze, drugi coś o oleju w samochodzie.
Do mieszanki to se "lejta co chceta". Te silniki pojadą nawet na roślinnym z biedronki. Nie są to wyżyłowane jednostki, które potrzebują bóg wie jakiego smarowania. Ilość nagaru jest zależna nie tylko od jakości ale i ilości stosowanego oleju.
Osobiście zaczynałem jeździć jeszcze na Mixolu, okazyjnie lejąc Luxa, gdy tylko ten był pod ręką (bo akurat zostało trochę po laniu do skrzyni) i Ogar jak jeździł tak jeździ. Teraz od lat jeżdżę na najtańszym półsyntetycznym oleju (Venol 2T) z "oszołoma" za chyba 13,25zł i nie zauważam żadnych problemów w eksploatacji, wynikających z jego zastosowania. Nagaru nie ma tyle co niektórzy bajkopisarze tutaj piszą. Wiadomo, że jakiś będzie zawsze, bo olej w mieszance zwykle nie przepala się całkowicie, ale zapewniam co niektórych tutaj znawców, że po około roku użytkowania nie było żadnych pogorszeń w osiągach pojazdu, a wyczyszczenie tłoka i głowicy to i tak coś co powinno się przynajmniej raz na sezon zrobić. Bajki o "zalepionych" kanałach czy wydechach to pisane są przez tych, co mieszanki na oczy nie widzieli. W życiu nie miałem problemu z nadmierną ilością nagaru, wynikającą ze stosowania przeze mnie tańszego oleju do benzyny. Najeździłem jednym z Ogarów już spokojnie około 10 tysięcy kilometrów i nigdy nie było problemów z nagarem. NIGDY. Podobnie w wielu innych moich moplikach.
- Patrz pan, ale ciśnie tą jawką, no wariat!
- Ale panie, to dopiero drugi bieg się kończy...
"Skończyło się jak Bruce Lee, czy misja w kosmodromach
Nie nagra tego Grundig czy Unitra Diora...."
|
|
11-04-2018 18:39:33 |
|
1 osoba postawiła piwo Quake96 za ten post:1 osoba postawiła piwo Quake96 za ten post.
Odrestaurator (04-12-2018)
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Dodatek ołowiu do bezyny - Quake96 - 11-04-2018 18:39:33
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
|
|