Romet Mińsk 400a
|
Autor |
Wiadomość |
bubzon
Nowy
Liczba postów: 20
Imię: Krzysiek
Pojazd: Romet Ogar 205
|
RE: Romet Mińsk 400a
Dobra co do tulejki wahacza to będzie sztukowanie i coś z tego wyjdzie.
W następnym tygodniu będę miał czas, to odbieram elementy z proszku i się zobaczy.
Pozostaną do malowanie zbiornik, błotniki i chorągiewki lag na mokro, ale to chyba w przyszłym miesiącu.
Przed malowaniem jeszcze poprawiałem stopki kierowcy. Niestety te oryginalne składane, były połamane i pospawane na stałe niezbyt estetycznie, nic z tym się nie dało zrobić sensownego.
Stopki zostały odcięte i pozostawiona sama rura od nich przy ramie. W środku rura owa miała otwór fi 15. Z pręta stalowego fi18 zostały stoczone końce na fi15 i wciśnięte w ową rurę, a następnie zaspawane. Na koniec pręta fi18 pasują idealnie gumy podnóżek wsk z takim właśnie otworem.
W tygodniu wrócił także cylinder ze szlifu w jackmotors. Wszystko jest świetnie. Tłok ładnie wchodzi w tuleje i nie lata, jodełka ładnie wykonana więc smarowanie będzie. Można składać silnik.
W międzyczasie kupiłem materiał na uszczelki i dorobiłem uszczelkę komory pływaka gaźnika, już nie leje się z niego jak z kranu. Dorobiłem również dwie uszczelki do króćca od strony gaźnika i cylindra, wcześniej był silikon.
Tłumik, który nabyłem z motocyklem, wersja białoruska rozbierana był w fatalnym stanie. Miał dziury, trochę rdzy, w środku coś latało, a końcówka była zaspawana. Dodatkowo nie podobał mi się jego wygięty lekko w górę wygląd. Przedwczoraj natrafiłem na sprzedajemy na okazję i capnąłem wydaje się dobrze wyglądający egzemplarz wydechu. Zobaczymy jak przyjdzie.
Tutaj aukcja :
https://sprzedajemy.pl/tlumik-minsk-400-...nr54183508
Zrobiłem również regenerację przedniego zawieszenia. Pozostaje nalać oleju.
Zakupiona została zębatka od strony silnika, linka gazu, sprzęgła, simeringi do kół, łożyska już założone, simeringi zawieszenia przód, uszczelki głowicy i cylindra. Zamówiłem również naklejki z motonaklejki, ale jeszcze nie dotarły.
Posiadam już praktycznie wszystkie elementy oprócz opon i szprych, zębatki na tył i łąńcucha.
Planuje także wymienić amortyzatory tył, bo są otwarte i nie lubię takich. Ciężko je w czystości utrzymać moim zdaniem. Coś takiego mi się podoba, ale muszę pomierzyć względem obecnych.
http://allegro.pl/amortyzatory-wfm-wsk-p...78397.html
Planuje ukończenie prac na maj, zobaczymy jak pójdzie. Główne przeszkody, to brak czasu, żona marudzi i praca...
|
|
16-03-2018 23:40:36 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Romet Mińsk 400a - bubzon - 16-03-2018 23:40:36
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości
|
|