Nowe Enduro Szymona - Suzuki RM
|
Autor |
Wiadomość |
Odrestaurator
Majster
Liczba postów: 3,256
Imię: Szymon
Pojazd: Inny
|
RE: Nowe Enduro Szymona - Suzki RM
Prace idą do przodu cały czas, zrobione już jest w 50% przednie mocowanie silnika, wyszło ładnie, i parę innych pierdół, tylko pojawił się jeden problem z łańcuchem. Otóż po włożeniu już silnika, założeniu łańcucha, ustawieniu koła prosto i naciągnięciu łańcucha, sytuacja wygląda tak że gdy ktoś wsiądzie na motocykl to łańcuch zamiast napinać się bardziej to się luzuje. Nie wiem od czego to do końca zależy, ani jak temu zapobiec. Myślałem może nad jakimś napinaczem łańcucha zamontowanym do wahacza, tylko wtedy on pracowałby cały czas i też nie wiem czy tak może być. Normalnie w tych wszystkich motocyklach zrobione są ślizgi łańcucha, ( z tym że one nie pracują cały czas, tylko przez krótki okres całej jazdy) prowadnice dla momentu w którym łańcuch jest luźny a u mnie jest jakby na odwrót.
Podejrzewam że to zależy od ustawienia silnika w płaszczyźnie góra-dół i ewentualnie pod kątem, ale tego zmienić nie mogę, bo miejsca w ramie jest bardzo mało a sam silnik jest bardzo wysoki i już teraz jest ustawiony maksymalnie w dół, ledwo co udało się go jakoś zmieścić, nawet musiałem wyciąć jedną mało istotną rurkę ramową.
Jakieś pomysły czemu tak jest, sugestie rozwiązania problemu?   nie wiem też z czego ten napinacz zrobić, tj. z tulejki czy zębatki by było lepiej ?
Mój Simson
YT: POLMOZBYT
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-03-2018 02:16:05 przez Odrestaurator.)
|
|
04-03-2018 02:11:14 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Nowe Enduro Szymona - Suzki RM - Odrestaurator - 04-03-2018 02:11:14
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|