Znaleziska złomowe
|
Autor |
Wiadomość |
Odrestaurator
Majster
Liczba postów: 3,256
Imię: Szymon
Pojazd: Inny
|
RE: Znaleziska złomowe
A mi się wydaje że to problem głupiego boom na PRL. W 2012 kupienie wsk za 300zł na allegro nie było problemem. Nie wspominając o latach 90' w których ludzie wyrzucali wręcz niektóre części czasem nawet do lasu, a przeciętna wartość takiej pierdziawki wynosiła 50-100zł. (tu akurat weszła moda na "Japonię, jazda wsk czy komarem to był po prostu wstyd i nie da się tego ukryć, chyba każdy pamięta ofiefke tiger) Pamiętam sam jak miałem koło 9 lat, to było jakoś w 2009-2010, i razem z ojcem przeglądałem internet w poszukiwaniu motorynek. Nie było problemu ze znalezieniem, a przeciętna cena to 200zł...
Sam nie twierdzę że dzisiejsza wartość tego jest odpowiednia, ale skoro rynek dyktuje takie ceny to co jakiś czas wsiadam na Simsona i roznoszę ulotki po okolicy, pytam ludzi, zaglądam na złomy, przeglądam internet. A potem ci z allegro to kupują z przebiciem nawet 7 krotnym (tak miałem w przypadku wski). Też leżała w krzakach, a właścicielowi na kwotę 100zł aż zaświeciły się oczy i tylko dodał żebym zabierał bo będzie miał na piwo ...  to był akurat przykład człowieka jakby to nazwać "nieoświeconego", bo chyba normalnym jest, że gdyby wszedł na allegro, wyszukał hasło "wsk" i zobaczył, że poniżej 1000zł ciężko cokolwiek znaleźć, to na pewno by mi tego za 100zł nie sprzedał bo wyczaiłby, że coś jest nie tak.
To potrwa może jeszcze 5 lat i się skończy, wszyscy ci ludzie "nieoświeceni" umrą, przejmą młodzi z dostępem do internetu itd. itp. A wtedy kupienie za pół darmo będzie cudem. Dlatego słusznie moim zdaniem zauważyłem, że to co napisał kolega Błażej w 2012 roku było prawdą, bo chyba nikt mi nie powie że tak nie jest. "poczekajcie jeszcze 5 lat i znowu będą poszukiwania byle komara". Zrobił się straszny boom na PRL, głównie motorynki i wsk, to i cena poszła w górę. Tego wyprodukowano określoną ilość sztuk i więcej nie będzie.
Koniec lamentowania.
Mój Simson
YT: POLMOZBYT
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-01-2018 18:37:48 przez Odrestaurator.)
|
|
22-01-2018 18:33:51 |
|
1 osoba postawiła piwo Odrestaurator za ten post:1 osoba postawiła piwo Odrestaurator za ten post.
Romecik1234 (01-23-2018)
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 12 gości
|
|