Romet Mińsk 400a
|
Autor |
Wiadomość |
bubzon
Nowy
Liczba postów: 20
Imię: Krzysiek
Pojazd: Romet Ogar 205
|
RE: Romet Mińsk 400a
(07-01-2018 17:37:29)Artur napisał(a): Cytat:Ostatecznie i tak chyba skończy z białoruską instalacją
Ludzie zwykle chwalą rozwiązanie bez akumulatora (a do małych Rometów znowu akumulator by chcieli, o ironio). Z akumulatorem z pewnością byłoby łatwiej wykonać instalację. A bez będzie tyle zalety, że odejdą koszty akumulatora.
Cytat:Z silnikiem za bardzo nic nie będę robił, bo śmiga.
Zero niepokojących oznak?
Z silnikiem tak jak wspomniałem najgorsze, to chyba gaźnik, bo się lało, ale to naprawię lub gaźnik zmienię w najgorszym wypadku. Trochę pojeździłem i wydaje się ok. Pokrywa od sprzęgła na silikonie, ale nie cieknie, może już ktoś tarcze wymieniał, bo się nie ślizga sprzęgło. Jedyne co robiłem, to zerwane były gwinty w deklu od strony zębatki więc jak wduszałem sprzęgło to cały dekiel odskakiwał, kupiłem takie sprężynki na allegro helicoil, nagwintowałem, wkręciłem i dodatkowo jak wkręcałem to poxiliny dałem, teraz trzyma i jest ok. Widzę też, że szpilka jedna jest krótsza przy cylindrze, jak będę na szkiełkowanie wysyłał, to obadam sprawę.
Kupiłem z gratów nóżke do biegów nową i kopnik, bo wyjechane były i to tyle.
Trochę czytałem, że kierunki słabo na instalacji bez akumulatora, ale coś się zaradzi.
W ogóle to instalacje całą białoruską i inne rzeczy można kupić na minsk125.pl, ale rometowską zostawię sobie w razie czego.
(07-01-2018 13:10:19)Motorowerzystka napisał(a): A może zamek schowka by pasował od Simsona lub Mz? Bo z Charta to ciężko dostać... Chyba że kupić używane schowki razem z zamkiem i kluczykiem...
No całych schowków, to nie chcę kupować i tak już się nie mieszczę z tym wszystkim. Zamki jak od simsona mam, tylku tutaj oryginalnie był na nity. Ewentualnie zamek wstawię inny, a nity wstawię dla picy, żeby dziur nie było w pokrywie.
(07-01-2018 15:00:56)Mixol napisał(a): Cześć
Też mam takiego Mińska w trakcie remontu, czekam na zapłon CDI który sie ponoć tworzy, naklejki kupisz tu http://motonaklejki.pl/naklejki/1/
A boczka szukaj na olx czasami są wystawiane jakieś graty.
Powodzenia w pracach.
Dzięki za link do naklejek. To się normalnie na lakier nalepia czy lepiej dla trwałości przed malowaniem bezbarwnym to naklejać?
A co do zapłonu, to oryginalny też jest cdi, ktoś ci robi taki z magnetem jak w komarkach? Można jakieś szczegóły. Ogólnie, to na tym oryginalnym wszystko śmigało, ładnie mi palił i światła były, tylko już się naczytałem, że nie jest tak pięknie jak się wstawi akumulator do instalacji, niby moduły padają i z ładowaniem też nie jest za ciekawie, tematów znalazłem sporo.
Jakby ktoś jeszcze poratował z kolorem lakieru czerwonego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-01-2018 18:13:16 przez bubzon.)
|
|
07-01-2018 18:10:33 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Romet Mińsk 400a - bubzon - 07-01-2018 18:10:33
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości
|
|