Ocena wątku:
- 0 głosów - 0 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Romer Orkan 1990 błękitny metalik
|
Autor |
Wiadomość |
Buran
Nowy

Liczba postów: 26
Imię: Piotr
Pojazd: Inny Romet
|
RE: Romer Orkan 1990 błękitny metalik
Rok 2017 za nami. Wypada go podsumować. Orkan w czynnej służbie, trochę skundlony, trochę dostosowany do współczesnych wymogów, ale inaczej się nie da skoro ma być łykać kilometry.
Zbytek pokonał w 2017 roku trochę ponad 3000 kilometrów. Służył mi do turystycznych wyjazdów na dłuższe trasy, zazwyczaj koło 100 km na dzień. Udało mi się też pobić życiówkę i zrobić 192 km w jeden dzień. Jak pisałem wcześniej zaliczył m.in. wyścig dla amatorów Skoda Bike Challange w Poznaniu na dystansie 120 km i był prawdopodobnie jedynym Orkanem na imprezie. Innego nie widziałem.
Usterki:
1) miski suportu. Oryginalne, których nie wymieniłem remontując go, pękły,
2) Tylna opona Kenda z białym bokiem pękła z boku bez powodu,
3) Niestety 30 grudnia podczas nocnej jazdy wleciałem w dziurę na asfalcie jadać około 35 km/h. Felga tylna zgięta w jednym miejscu, z wygiętym kołnierzem obręczy obustronnie do zewnątrz. Koło było z allegro z niskiej półki, aluminiowe niewzmacniane. Dziś zacząłem je reanimować. Zobaczymy czy da się je wyciągnąć czy czeka je śmietnik. Jutro działam dalej.
Modernizacje:
1) Przerzutka tylna Shimano Tourney z krótkim wózkiem,
2) 2 x opony Kenda 28mm :-) wąsko i szybko, bo było 32 mm,
3) oświetlenie LED tył + 2 x przód - mocny reflektor z diodami Cree.
Dwie foteczki z dalszych wyjazdów. Przed pałacem w Śmiełowie, gdzie przebywał niegdyś Adam Mickiewicz będąc w Wielkopolsce oraz zdjęcie drugie tzw. matrioszka czyli zabytek w zabytku :-) Orkan w przedziale służbowym jednostki EN57 produkcji Pafawag ;-)
www.PiotrOnline.tk - moja galeria fotograficzna - podróże, motoryzacja PRL-u, koleje i wiele innych.
Zapraszam!
Romet Orkan 1990 błękitny metalik - mój połykacz kilometrów
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-01-2018 21:50:26 przez Buran.)
|
|
06-01-2018 21:40:46 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Romer Orkan 1990 błękitny metalik - Buran - 06-01-2018 21:40:46
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|