Witam,
Jestem nowy, więc wybaczcie na początku pewną niewiedzę i brak obycia.
Jak każdy tak i ja chciałbym zaprezentować swój rower.
Co o nim wiem, to napiszę, a dalej to już czekam na informację od Was o ile uznacie, że można coś o nim więcej powiedzieć.
Rower kupiony od emeryta. "Polowałem" na coś starszego, ale ten się trafił w cenie jaką przeznaczyłem na zakup. Niestety nie miałem tego szczęścia, że egzemplarz pochodzi od dziadka lub ojca, którzy przez dekady jeździli, a ostatnio został odkryty w stodole lub na strychu. Nadmienię tylko, że taką renowację mam już za sobą w postaci motocykla, więc kwestia wielopokoleniowej pamiątki rodzinnej została już załatwiona.
W planie - gruntowna renowacja. Mój egzemplarz to zgodnie z wiedzą jaka posiadam model standardowy, gdyby było w nim coś specjalnego, bardzo miło bym się zaskoczył.
Kolor złoty, nr ramy 500294 (numer wybity na lewym haku tylnej przerzutki), rama: wielkość 530, waga 2173g, waga widelca 789g.
Obręcze aluminiowe pod szytki, rocznik wybity to VII/73, manetki oraz przerzutki - favorit. Cała reszta rometowska. Niestety nic się nie trafiło z Campagnolo
Naklejki Romet Predom. W porównaniu do ery ZZR, bardzo nowoczesne. Rama nie posiada otworów na przedni emblemat, rurki tylnych widełek przy rurze podsiodłowej nie są ścięte na równo tylko zagniatane (chyba tak o tym mówicie).
Plan: pokolorować go na nowo, hamulce Mafac, reszta osprzętu Campagnolo, siodełko Brooks. Purystom tej marki pewnie nie dogodzę, ale dla ludzi którzy lubią nacieszyć oko pewnie się spodoba, a przynajmniej mam taki plan, bo lubię jak mi się coś podoba, a robię go przede wszystkim dla siebie i ewentualnie przyszłych pokoleń.
Zapraszam do komentowania i śledzenia postępów w renowacji. Konstruktywna krytyka jak i własne wnioski, przemyślenia i argumenty mile widziane i wskazane.
Na koniec dodam, że marka jak i model są mi mało znane, zatem niejednokrotnie będę się zwracał o pomoc na którą liczę i za którą z góry dziękuję.