Kultowy Motorower Romet Ogar 205, długotrwała kompleksowa renowacja by Marcel
|
Autor |
Wiadomość |
MotoPasjonat
Nowy

Liczba postów: 10
Imię: Marcel
Pojazd: Romet 50-T-1
|
Kultowy Motorower Romet Ogar 205, długotrwała kompleksowa renowacja by Marcel
Witam!
Dzisiaj przedstawię kolejnego rometa z mojej stajni, jest to Romet Ogar 205, kupiony za flaszkę końcem maja 2012 roku w takim stanie:
Odrazu jako mały łebek zacząłem rozbieranie i szykowanie części pod jego pierwsze u mnie malowanie:
Złożony po malowaniu i remoncie silnika w takim stanie przejeździł aż 4,5 roku, do stycznia 2017 roku:
Co wydarzyło się w styczniu 2017? Postanowiłem że rozbieram go do kompleksowej renowacji, Bóg chciał że z biegiem czasu i doświadczeniem stałem się perfekcjonistą dbającym o każdy szczegół, ale co mnie do tego nakłoniło? Najmniejsza awaria, najprawdopodobniej platyny lub któraś z cewek, lub oczywiście kondensator - brak iskry na kablu WN, oraz negatywne emocje które wyładowałem w ten oto sposób :
No ale co dalej, Romet rozebrany, a jakie plany? Kompleksowa renowacja, chromy, ocynk, dopieszczenie każdego szczegółu i rejestracja na zabytek.
W następnym poście opiszę mniej więcej jak wygląda sytuacja na dzień dzisiejszy, zapraszam tez na FanPage :
https://www.facebook.com/Ogar205Marcysia...nref=story
SYTUACJA NA DZIEŃ 29.09.2017
Zaczynając od postępów prac od momentu rozebrania rometa do ostatniej śrubki.
Ogółem, jest to renowacja długotrwała, głównym projektem jest Simson, a Rometa robię wtedy, jakby to ująć, wtedy jak mi sie zachcę.
W kwietniu tego roku przy okazji oddawania innych części w szkiełko, oddałem pokrywy piast jak i piasty, teraz czeka to na polerkę :
Natomiast parę dni temu odebrałem Cylinder i głowicę, również ze szkiełkowania:
Pierwszą rzeczą, którą '' ratowałem '' z rometa były sprężyny amortyzatorów, bo amorki kupowane były 2 lata temu, nowe ze sklepu i wyszło to tak:
Natomiast pozostała część amortyzatorów bedzie polerowana, w najblizszym czasie postaram sie zamówić również nowe tulejki do nich.
Następnie przyszły do mnie nowe zawleczki puszki ssania szmerów:
Oraz pierwsza paczka z częściami ze sklepu JackMotors.pl do rometa, kupiony został m.in zestaw nowych misek kierownicy, lampa tył, instalacja na całego rometa, czy tulejki z kołnierzem do przednich teleskopów ( W tle widać tez pozostałe części wymienione wyżej, czy też np. Lampa przednia, która również była kupowana 2 lata temu, dokładnie wyczyszczona została odłożona na półkę ) :
Kompletnie nie mam pomysłu na licznik, póki co szkiełko dokładnie dopolerowane, obramówka również lekko wypolerowana zeby się jakoś prezentowało, licznik oczywiscie sprawny:
Dzisiaj zostały wysłane też duperelki do chromu :
W poniedziałek wysyłam części do Ocynku, zdjęcia porobię jak będę to pakował  . Jeśli coś mi się jeszcze przypomni to dopiszę, zachęcam do śledzenia  .
Ogólnym planem na najbliższy okres to złożenie, lub chociaż próba złożenia ramy po malowaniu, szczegóły będę zdradzał w trakcie prac.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-09-2017 01:06:56 przez MotoPasjonat.)
|
|
30-09-2017 00:44:50 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
Kultowy Motorower Romet Ogar 205, długotrwała kompleksowa renowacja by Marcel - MotoPasjonat - 30-09-2017 00:44:50
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|