Simson s51 by Szymon
|
Autor |
Wiadomość |
Odrestaurator
Majster
Liczba postów: 3,256
Imię: Szymon
Pojazd: Inny
|
RE: Simson s51 enduro
Robiłem pierwsze przymiarki zawieszenia Sr 50 pod ramę. Niestety większy kąt pochylenia w ramie s50 niż s51 sprawił, że lagi nie pracowały np. wtedy gdy ktoś wsiadał, tj góra - dół, chodziły jedynie na nierówności napotykane z przodu. Jazda na takich lagach była by niebezpieczna. Włożyłem też przedłużki tylnych amortyzatorów ale to nic nie dało, lagi nadal nie pracowały. Przy przedłużkach pojawił się również problem z łańcuchem - najprawdopodobniej ocierał by o wahacz i stopkę. Na dodatek stopka centralna była wysoko nad ziemią po rozłożeniu, boczna oryginalna również nie dosięgała ziemi - potrzebne były by kolejne przeróbki.
Zresztą trochę szkoda mi się tej ramy zrobiło, tyle kilometrów razem 
Okazało się również że mam wyrobione sprężyny lag w zawieszeniu s51, więc przez to tak trochę nisko siedzi. Muszę je wymienić.
Więc zmieniam trochę koncepcję. Będzie nowy lakier na całym motorku - rama oczywiście czarna, mat lub połysk. Bak i boczki jeszcze do końca nie jestem pewien co do koloru. Schowek w okleinie carbon, bo trochę się rozpada. Silnik zostaje taki jak jest, żadnych spawaków itd, możliwe że zmienię zapłon na elektroniczny jedynie, aby mieć pewność, że 100km od domu nie padnie kondensator czy coś  ale ten który mam jest naprawdę niezły, 0 awarii z nim związanych. Opony typu slick. Przedni błotnik będę dźwigać pod półkę, bo na dorabianym mocowaniu przez poprzednika nisko siedzi, trochę go też podetnę. Tył, lampa będzie kwadratowa, i wędruje na górę. Tablica będzie na błotniku. Wpadnie nowy licznik, instalacja elektryczna, kopka enduro i inne pierdoły.
Remont ruszy w zimę.
Fotki na przodzie sr50:
Mój Simson
YT: POLMOZBYT
|
|
05-09-2017 20:33:47 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|