Ocena wątku:
- 1 głosów - 5 średnio
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Ogar 205 + 60ccm (40mm) - kłopot z ustawieniem zapłonu, pytanie o k60b
|
Autor |
Wiadomość |
Kanc1erz
Nowy

Liczba postów: 26
Imię: Michał
Pojazd: Romet Ogar 205
|
RE: Ogar 205 + 60ccm (40mm) - kłopot z ustawieniem zapłonu, pytanie o k60b
(17-07-2017 16:53:18)Odrestaurator napisał(a): 3mm przed gmp mają się zacząć rozwierać, idealnie w tym punkcie
A no i co do chińskiego k60b to się zgodzę ż bubel
Polecam oryginalny gaźnik albo taki z kosy/piły 50cc
No i to jest właśnie kłopot.
Można to jakoś inaczej ustawić? Np. przy największym rozwarciu = 0.4mm, na 1mm przed GMP mamy rozwarcie platynek na poziomie 0.2mm?
Bo czasami naprawdę ciężko jest zauważyć kiedy naprawdę się zaczynają rozwierać, pomijając fakt, że to może być kwestia nawet 1 czy 2 stopni obrotu wałem, może nawet więcej, a każdy stopień to już 0.12mm różnicy w skoku tłoka...
(17-07-2017 16:55:53)ARES napisał(a): Jeszcze jest jedna opcja ustawienia zapłonu,wystarczy śrubokręt i troche czasu.Wiele forumowiczów może krytykować ten mój post.Widać Michał nie ogarnia tego GMP i trzeba w inny sposób ustawić zapłon.Robi się to tak.Daje się platynki na różne pozycje(tak zwana metoda prób i błędów i jak ładnie pracuje,to dokręcamy śrubkę platynek i gotowe.Stojan ustawiamy w ten sam sposób czyli metodą prób i błędów.Iskra powinna być niebiesko błękitna.Mój dziadek od zawsze ustawia w ten sposób zapłon i silniki chodzą jak przczółka.
No proszę Cię  Mogę ustawić stojan w zupełnie skrajne pozycje, a iskra nadal jest taka sama - jakość iskry w tych moplikach zależy głównie od stanu kondensatora i platynek. No i samej cewki, zdecydowanie nie zależy od położenia statora.
Metodą prób i błędów również ustawiałem - w pozycji najlepszej trochę w prawo, trochę lewo, w sumie ponad 20 ustawień zrobiłem i w każdym mam strzały do gaźnika albo nie pali wcale.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-07-2017 17:08:22 przez Kanc1erz.)
|
|
17-07-2017 16:56:59 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Ogar 205 + 60ccm (40mm) - kłopot z ustawieniem zapłonu, pytanie o k60b - Kanc1erz - 17-07-2017 16:56:59
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|