Romet Kadet M-780 Elektronik
|
Autor |
Wiadomość |
skinder
Uczeń
Liczba postów: 196
Imię: Michał
Pojazd: Inny
|
RE: Romet Kadet M-780 Elektronik
(30-06-2017 23:47:21)Użytkownik usunięty napisał(a): Szacunek za robotę i starania!
Widać, że Romet jest w odpowiednich rękach i ma dobre zaplecze warsztatowe oraz mądrego właściciela
Przyjemnie się czyta takie wpisy
Życzę powodzenia w dalszych pracach nad Kadetem
Dzięki za uznanie
(01-07-2017 22:52:45)Jędrek napisał(a): No może kiedyś ale to raczej spotkanie nie na Rometach
Fakt, to zdecydowanie nie byłoby w naszym stylu
Wracając do kadeta, pojeździłem trochę ostatnio i stwierdzam, że trzeba będzie wprowadzić dodatkowe, drobne modyfikacje, coby umilić nieco jazdę tym klamotem, przynajmniej kiedy jest u mnie Jeżeli chodzi o komfort, to udało mi się wyrwać za niedużą kasę kompletne, niepowycierane przednie zawieszenie od charta. Stało jakiś czas pod chmurką, do jednej lagi dostało się trochę wilgoci i zrobił się tam lekki bałagan, ale na szczęście bez żadnych szkód. Wyszła też trochę ruda na chromie, na szczęście na wysokości mocowań przedniej lampy, pozostała powierzchnia bez jakichkolwiek skaz Rozebrałem już całość i dokupiłem uszczelniacze, w wolnej chwili umyje wszystko i poskładam na świeżym oleju i nowych uszczelnieniach. O dziwo poszło gładko z rozkładaniem, tylko dolne śruby musiałem rozwiercać.
Do kompletu jest jeszcze kierownica, mocowania lampy, oś koła, prawie kompletna przednia lampa - pęknięta ramka (chętnie kupię) i jakiś pokombinowany przedni błotnik z pękniętym mocowaniem - poprawimy albo dorobimy drugie, identyczne. Miało być jeszcze koło z bębnem, ale trafiła się krzywa obręcz, sprzedawca ma poszukać drugie i dobijemy targu. Jak nie to ewentualnie przekujemy te krzywe koło na obręcz z kadeta i będzie jeszcze lepiej.
Tylne zawieszenie jest ok, szkoda tylko, że oryginalny wahacz jest taki wiotki. Mam już rozrysowany wstępny projekt i materiał, dorobię nowy, o podobnych wymiarach z profila prostokątnego. Jest też plastikowa osłona gaźnika i ramy, trzeba będzie poprawić trochę instalacje i przy okazji schować wszystko ładnie od zapłonu, żeby nie rzucało się niepotrzebnie w oczy. Przy okazji też porobić oploty i uporządkować to co jest z oryginalną instalacją, bo już niezła chlewnia się zrobiła przez te wszystkie lata. Przypadkiem jeszcze udało się kupić kilka milionów nowych przełączników do charta, kto wie, może jeden się wrzuci do kadeta żeby jakoś wygodniej się pstrykało niż tym odwróconym już na swoje miejsce oryginałem
Kilka sztuk nawet już jest pod ręką
Ale to wszystko jak tylko uporam się z tym
|
|
05-07-2017 23:02:18 |
|
2 użytkowników postawiło piwo skinder za ten post:2 użytkowników postawiło piwo skinder za ten post.
Odrestaurator (07-05-2017), Szatek (07-05-2017)
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Romet Kadet M-780 Elektronik - skinder - 05-07-2017 23:02:18
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości
|
|