Siema. Mam dwa dniepry z ukrainu- oba jednak kupione w polsce.
Sprawa z papierami nie jest taka prosta: motocykl trzeba zgłosić na granicy na cło, w dokumencie sad musi być wpisany numer ramy motocykla (uwaga, ukraiński dniepr może go po prostu NIE MIEĆ) Dlaczego? Ano dlatego że istotnym numerem w starych sprzętach był nr silnika, a nadwozie nie było wybijane. Dodatkowo musisz mieć standardowo umowę k/s z ludkiem z ukrainy, później lecisz na tłumaczenie dokumentów ukraińskich, potem próbujesz wytłumaczyć diagnoście na pierwszym przeglądzie że motocykl nie miał nabitego nr ramy i tu trzeba już kombinować
Ja miałem 4 umowy k/s w tym jedna na współwłaściciela Polak/Ukrainiec, standardowo dokument celny sad z wpisanym nr ramy (często podają w to pole numer silnika) i oczywiście dniepra ruinę z brakiem nr ramy
Przy wożeniu przez granicę lepiej mieć albo $$ albo szczęście- najgorzej to cofną Cię za próbę wywiezienia zabytku z ukrainy
![Smile Smile](images/smilies/smile.gif)
A jeśli będziesz chciał nim przejechać przez granicę i dopiero ogarniać kwity to życzę powodzenia- jaja są ze zgłoszeniem cła ( wożenie motocykla po urzędach celnych, pisma, odwołania itp- wiem z doświadczenia
![Tongue Tongue](images/smilies/tongue.gif)
)
NAJWAŻNIEJSZE PYTANIE: JAKI TO DNIEPR? Jeśli MT 12 z dolnozaworowym silnikiem to jest cień szansy że się opłaca, ale reszta modeli z górnozaworowym technologicznym "cackiem" nie opłaca się.
Jak ja bym był na Twoim miejscu, i nie widział na oczy tego motocykla- po prostu bym się w to nie bawił. Koszta przerosną imprezę. A co jeśli to zjeżdżony górnozaworowy śmieć?
![Smile Smile](images/smilies/smile.gif)
Bardziej korzystniej znaleźć coś w PL z ogarniętymi dokumentami (umowy ks, SAD, dowód rejestracyjny). ( a jest tych motocykli na prawdę dużo, jest sporo handlarzy którzy mają po kilka sztuk na placu- oglądasz i jak nie pasuje to nie bierzesz a nie w ciemno
![:F :F](images/zab.gif)
)
PS. W Polsce MT12- dolnozaworowy niezniszczalny silnik na łożyskach kulkowych, z NAPĘDEM na kosz można znaleźć do 3-5 tys z papierem.
Mam nadzieję że troszkę pomogłem