Spełnienie marzeń czyli.. Romet Ogar 200 by Bartek
|
Autor |
Wiadomość |
jurek_j
Technik
![*](http://www.chlopcyrometowcy.pl/images/technik.png)
Liczba postów: 830
Imię: J
Pojazd: Romet Kadet
|
RE: Mietek, czyli Ogar 200 by AKA.
A gdzie będzie różnica potencjału po stronie wtórnej, że się uszkodzi?
W Pancerce to sobie mogę zdejmować przewody z cewki WN... ![Big Grin Big Grin](images/smilies/biggrin.gif) No ale to skrajniejszy przypadek.
Fakt faktem, gaszenie przez zakręcenie kranika bywa niedobre dla smarowania układu korbowo-tłokowego, dlatego też wypalając paliwo z gaźnika, gaszę motor kiedy obroty wzrastają.
A jak kiedyś jeden simson mi się rozbiegał, a nie miał standardowego gaszenia, to najpierw nieudolnie próbowałem zdjąć fajkę WN, ale miała przebicie i szybko odpuściłem, potem otworzyłem ssanie, bo zawsze gasili go przez zalewanie, też bez skutku, silnik przyjął dodatkową mieszankę z radością, w końcu trzeba było zacisnąć zęby, może i wykorzystać szmatę i energicznym ruchem zrzucić fajkę ze świecy. Bo w tym przewodów z cewki WN nie odpiąłbym, z wiadomego, konstrukcyjnego względu...
I pamiętajmy o jednym, w układzie WN jest wysokie napięcie, które potrafi lekko porazić, ale zabija nas nie napięcie, a prąd. Kiedyś jak naprawiałem rometa, czy simsona nie było innego sposobu, jak sprawdzenie działania cewki wn na metodę palca włożonego w fajkę, czego nie polecam, no ale...
|
|
04-11-2016 22:59:18 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Mietek, czyli Ogar 200 by AKA. - jurek_j - 04-11-2016 22:59:18
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości
|
|