Oto sposób na zwiększenie mocy do ogarka 200
|
Autor |
Wiadomość |
Buka
Składakowiec
Liczba postów: 268
Imię: Michał
Pojazd: Romet 50-T-1
|
RE: Oto sposób na zwiększenie mocy do ogarka 200
(27-10-2016 23:35:33)ananas napisał(a): Cytat:żeby zwiększyć siłę docisku stosuje się więcej niż jedną tarczę
To ja także sprostuję, przez zastosowanie większej ilości tarcz nie zwiększasz siły docisku bo zależy ona od sprężyny a nie od ilości tarcz. Większa ilość tarcz to tylko większa powierzchnia dociskana a nie większa siła. A ciekawostka, w silniku z jawy 555 (poprzednik jawy kaczki) było zastosowane właśnie jednotarczowe sprzegło.
A co do jawy która ma więcej biegów niż 3, to osobiście widziałem w czechach jawę mustang ze skrzynią 5b i lewą pokrywą z simsona, także da się
Post był na tyle długi, że nie zauważyłem tej gafy. Chodziło mi oczywiście o powierzchnię tarcia, a nie siłę docisku.
Co do sprzęgła z 555, to powiem szczerze, że pierwszy raz słyszę o takim rozwiązaniu, bo w tak niesprzyjających warunkach (olej zmniejszajacy tarcie) zastosowanie tylko jednej tarczy jest co najmniej dziwne. Z jakiego materiału były w niej wykonane okładziny cierne? Jak wyglądał cały zespół tarczy dociskowej? (Zżera mnie ciekawość jak to działało tylko przy jednej tarczy, wydaje mi się czy 223 jest rozwinięciem silnika z jawy 555? wyślij szczegóły na pw, bo już i tak off top się robi, większość informacji na temat tej jawy jest w języku dla mnie nieznanym, a chętnie poczytam od osoby, którą coś wiecej wie na ten temat
[quote]
(O Flamingu 2): "No proszę pana tak się składa, że się nie składa"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-10-2016 01:08:01 przez Buka.)
|
|
28-10-2016 00:53:47 |
|
|
Wiadomości w tym wątku |
RE: Oto sposób na zwiększenie mocy do ogarka 200 - Buka - 28-10-2016 00:53:47
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
|